Çekya Sayıştayı tarafından yayımlanan rapora göre, ekonomik büyüme ve artan bütçe gelirlerine rağmen kamu maliyesi 2025 yılında istikrara kavuşturulamamıştır. Harcamaların gelirlerden daha hızlı artması nedeniyle bütçe açığı hedefin üzerinde gerçekleşmiştir.
Planlanan 241 milyar CZK (9,76 milyar EUR) açık, yıl sonunda 290,7 milyar CZK (11,77 milyar EUR) seviyesine yükselmiş; kamu borcu ise yaklaşık 3,7 trilyon CZK (149,8 milyar EUR) olmuştur.
Raporda, zorunlu harcamaların yüksek payının mali esnekliği azalttığı ve artan faiz giderleriyle birlikte kamu maliyesi üzerinde risk oluşturduğu vurgulanmıştır. Buna karşın enflasyon ve işsizlik oranlarının düşük seviyelerde kalmasına rağmen mali dengede iyileşme sağlanamamıştır.
