Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Çekya Mobilya Sektöründe Daralma

Çekya’da mobilya üretimi 2025 yılında yıllık bazda 2,77 milyar CZK azalarak 49,85 milyar CZK (2,02 milyar EUR) seviyesine gerilemiştir. Aynı dönemde satışlar 1,4 milyar CZK düşüşle 43,2 milyar CZK (1,75 milyar EUR) olarak gerçekleşmiştir.

Dış ticarette de benzer şekilde gerileme gözlenmiş, ihracat 35,31 milyar CZK (1,43 milyar EUR), ithalat ise 28,66 milyar CZK (1,16 milyar EUR) seviyesine düşmüştür. İhracatta başlıca pazar Almanya olurken, ithalatta Polonya, Çin ve Almanya öne çıkmaktadır.

Sektördeki daralmanın temel nedenleri arasında Çek korunasının güçlü seyri nedeniyle ihracat rekabetinin zayıflaması, enerji maliyetlerindeki artış ve AB Yeşil Mutabakatı kapsamında artan maliyet baskıları yer almaktadır. Kur riskine bağlı maliyetlerin azaltılması açısından sektör temsilcileri euroya geçişin ihracatı destekleyebileceğini değerlendirmektedir.

Buna karşın, yerli üreticilerin iç pazardaki payı artarak 14,54 milyar CZK seviyesine yükselmiş, ithalatın toplam tüketimdeki payı ise gerilemiştir. Bu gelişmeler sektörde sınırlı da olsa dengeleyici unsurlar olarak öne çıkmaktadır.