Cumhurbaşkanı Paul Kagame, 10 Haziran Çarşamba günü çeşitli kurumlara dört yeni bakan, büyükelçi ve üst düzey yetkili atadı.
Damien Murwanashyaka, Eylül 2023'ten bu yana görevde olan Jimmy Gasore'nin yerine Altyapı Bakanı olarak atandı. Murwanashyaka, büyük gayrimenkul ve inşaat şirketlerinde çalışmış bir inşaat mühendisidir. Mayıs 2024'ten bu yana, Ruanda Sosyal Güvenlik Kurumu'na (RSSB) ait gayrimenkul şirketi UDL'nin genel müdürü (CEO) olarak görev yapıyordu. Daha önce Century Engineering Contractors'da sözleşme müdürü olarak çalışmış; ayrıca Real Contractors, Gasabo 3D Design ve ROKO Construction şirketlerinde de görev almıştı.
Armand Zingiro ve Albay Claudien Bizimungu, Altyapı Bakanlığı'na Devlet Bakanları olarak atandı. Daha önce bakanlıkta tek bir devlet bakanı vardı: görevden alınan Jean de Dieu Uwihanganye. Zingiro, atanmasına kadar Ruanda Enerji Grubu'nun (REG) genel müdürüydü. Bizimungu ise daha önce Ruanda Savunma Kuvvetleri İstihkâm Komutanlığı'nda Komutan Yardımcısı olarak görev yapmıştı.
Judith Uwizeye, daha önce yürüttüğü Kamu Hizmeti ve Çalışma Bakanlığı görevine geri döndü ve İspanya Büyükelçiliği'ne atanan Christine Nkulikiyinka'nın yerini aldı. Uwizeye, atanmasına kadar Cumhurbaşkanlığı Ofisi Bakanı olarak görev yapıyordu; yeni kabine düzenlemesiyle bu bakanlık kaldırıldı. Nkulikiyinka ise diplomasiye geri dönüyor; daha önce Ruanda'nın İsveç ve ondan önce Almanya Büyükelçisi olarak görev yapmıştı.
Antoine-Marie Kajangwe, Ağustos 2024'ten bu yana görevde olan Prudence Sebahizi'nin yerine Ticaret ve Sanayi Bakanlığı'na yükseltildi. Kajangwe, Ağustos 2024'te devraldığı aynı bakanlıkta Müsteşar (Daimi Sekreter) olarak görev yapıyordu. Daha önce de aynı bakanlıkta Ticaret ve Yatırımdan Sorumlu Genel Müdür olarak çalışmıştı.
Önerilen Büyükelçiler
Büyükelçi Nkulikiyinka'nın yanı sıra Cumhurbaşkanı Kagame, çeşitli ülkelere başka elçiler de aday gösterdi.
Korgeneral (Emekli) Karenzi Karake, Kasım 2019'dan bu yana görevde olan Joseph Kimonyo'nun yerine Çin Büyükelçisi adayı olarak atandı. Karake, diğer görevlerinin yanı sıra daha önce Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Servisi'nin (NISS) Genel Müdürlüğü'nü yapmıştı.
Tümgeneral Emmanuel Bayingana, James Gatera'nın yerine İsrail Büyükelçisi olarak atandı. Bayingana, Savunma Bakanlığı Müsteşarı olarak görev yapıyordu.
Albay (Emekli) Jeannot Ruhunga, Polonya Büyükelçisi olarak atandı. Ruanda Soruşturma Bürosu'nun (RIB) eski Genel Sekreteri olan Ruhunga, 2021'den bu yana görevde olan Anastase Shyaka'nın yerini aldı.
Diğer önemli atamalar
Chantal Tuyishimire, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Müsteşarı olarak atandı. Tuyishimire, Başbakanlık Ofisi'nde Kıdemli Politika Analisti olarak görev yapıyordu.
Louise Kanyonga, ülkenin güvenlik güçlerine ait kooperatif bankası Zigama CSS'nin Genel Müdürü (CEO) olarak atandı. Kanyonga, yeni atamasına kadar Ruanda Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (RSSB) genel müdür yardımcısıydı.
Bu arada Maxmillien Byilingiro, Zingiro'nun yerine Ruanda Enerji Grubu'nun (REG) Genel Müdürü olarak atandı. Byilingiro, yakın zamana kadar metan gazı şirketi Shema Power Lake Kivu'nun Genel Müdürüydü.
Michelle Umurungi, Kanyonga'nın yerine RSSB'nin yatırımlardan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak atandı. Umurungi, yeni atamasına kadar Ruanda Kalkınma Kurulu'nda (RDB) Baş Yatırım Sorumlusu olarak görev yapıyordu.
