Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Özbekistanlılar İçin Yurtdışına Yatırım Yapmak Kolaylaştı

Özbekistan'da sermaye hareketleriyle ilgili döviz işlemlerinin yürütülme prosedürü basitleştiriliyor. Yeni prosedür, yerleşiklerin yurtdışına yatırım yapma fırsatlarını genişletmeyi, süreçleri dijitalleştirmeyi ve bankacılık hizmetlerini daha da kolaylaştırmayı amaçlıyor.

En önemli değişikliklerden biri, sermaye hareketlerinin muhasebesinin tamamen dijitalleştirilmesidir. Mevcut yevmiye defteri tabanlı muhasebe uygulaması kaldırıldı ve tüm veriler "Döviz İşlemleri Muhasebesi" bilgi sistemi üzerinden tutulacak.

Yerleşik kişiler, sermaye hareketlerini sadece ana hesaplarının açık olduğu banka aracılığıyla değil, herhangi bir hizmet veren banka aracılığıyla da gerçekleştirebilecekler.

Yeni kurallara göre, bazı durumlarda yurtdışına yatırım yapmak için önceden ayrı bir izin gerekmiyor. Özellikle, devlet katılımı olmayan işletmeler bir takvim yılı içinde 200 bin ABD dolarına kadar, devlet katılımı olan işletmeler ise 100 bin dolara kadar yurtdışına yatırım yapabilecekler.

Vatandaşlar için de yeni fırsatlar yaratılıyor. Artık bireyler yılda 10.000 dolara kadar yurtdışına yatırım yapabilecekler.

Ayrıca, devlet katılımı olmayan şirketler, yurt dışındaki şubeleri ve temsilcilikleri için işletme sermayesi sağlamak üzere 100.000 dolara kadar kaynak ayırabilirler. Devlet katılımı olan işletmeler için bu limit 50.000 dolardır.

Merkez Bankası, bu değişikliklerin sermaye hareket işlemlerini daha şeffaf, verimli ve dijital hale getireceğini ve girişimciler ile vatandaşlar için ek kolaylık sağlayacağını belirtmektedir. (Xabar.uz)