Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Ukrayna’da Çeşitli Et, Sakatat, Zeytinyağı ve Bal Gibi Gıda Ürünlerini Etiketlemeye Yönelik Avrupa Normları Uygulamaya Kondu

Ekonomik Kalkınma, Ticaret ve Tarım Bakanlığı’na göre yeni gereksinimleri onaylayan kararname 6 Mayıs’ta Adalet Bakanlığı’na tescil edildi.

Bakan Yardımcısı Sergey Gluşçenko tarafından bahsekonu Kararname’nin AB yasalarının gereklilikleri temelinde geliştirildiği ve Avrupa entegrasyonumuzun yanı sıra Avrupa Birliği ile ortak bir gıda pazarı yaratılmasına yönelik bir başka adım olduğu değerlendirildi. Tüketiciler, gıda ürünlerinin menşe ülkesi veya yeri hakkında daha ayrıntılı bilgi alacakları belirtilerek söz konusu düzenlemenin gıda ürünlerinde sahtecilik olasılıklarını da azaltacağı ifade edilmektedir.

Özellikle, üreticilerin aşağıdaki ürünlerin etiketlerinde menşe ülkesini veya yerini belirtmeleri gerekecektir: taze ve dondurulmuş sığır eti, domuz eti, kuzu eti, keçi eti, kümes hayvanları, sığır eti ve kümes hayvanları sakatatının yanı sıra bal, zeytinyağı ve sızma zeytinyağı.

Yeni kurallar, Ukrayna’da üretilen veya ithal edilen bu gıda ürünlerinin, tüm uygulama aşamalarında etiketlenmesini gerektirecektir.