Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Slovakya Yatırım Teşvik Sistemi'Nde Maksimum Destek Oranları Arttırıldı

Slovakya'da uygulanan yatırım teşvik sistemi 2022 yılı için revize edilmiştir.

1. Söz konusu revizyona göre maksimum yatırım yardımı oranları

- Trnava, Trencin ve Nitra bölgeleri için %25'den %30'a

- Zilina ve Banska Bystrica bölgeleri için %35'den %40'a

- Kosice ve Presov bölgeleri için %35'den %50'ye 

yükseltilmiştir. Bratislava bölgesi ise 2021 yılında olduğu gibi yatırım teşvik sistemi dışında bırakılmıştır.

2. 2021 yılında da olduğu gibi başvuru sahibinin orta ölçekli bir firma olması durumunda, maksimum yatırım yardımı yoğunluğu, yukarıda belirtilen oranlara ilaveten 10 yüzdelik puan, küçük ve mikro ölçekli bir firma olması durumunda ise 20 yüzdelik puan artırılmaktadır. Buna ilaveten, yatırım projesinin Adil Geçiş Fonu (Just Transition Fund) tarafından kapsanan bölgelerde yer alması durumunda, maksimum yatırım yardımı yoğunluğu 10 yüzdelik puan artırılabilecektir.

3. Yatırımcının projeyi uygulamak için sahip olduğu maksimum süre 5 yıldan 3 yıla düşürülürken, büyük ölçekli projeler için bu süre 7 yıldan 5 yıla düşürülmüştür. İstihdam yaratma durumunda, yatırımcının yeni istihdam yaratmak için sahip olduğu maksimum süre 8 yıl iken, 6 yıla düşürülmüştür. Büyük ölçekli projeler için söz konusu süre 10 yıldan 8 yıla düşürülmüştür.

4. Yatırımda genişleme durumunda üretim hacmi veya cironun en az %5 oranında artırılması yükümlülüğü %15'e çıkarılmıştır.

5. Bölgesel yatırım yardımında sanayi üretim projelerinde işsizliğin en az olduğu A kategorisi bölgelerdeki minimum yatırım tutarı sadece öncelikli bölgelerden 20 milyon avroya değiştirilmiştir. İkinci kategori olan B kategorisi bölgelerdeki minimum yatırım tutarı 15 milyon avrodan 10 milyon avroya, C kategorisi bölgelerde 10 milyon avrodan 5 milyon avroya ve işsizliğin en fazla olduğu D kategorisi bölgelerde ise 0,5 milyon avrodan 0,25 milyon avroya indirilmiştir.

 

Slovakya Ticareti Geliştirme ve Yatırım Ajansı (SARIO) tarafından hazırlanan yatırım teşvik sistemi broşürüne ulaşmak için tıklayınız.

Slovakya otomotiv sektörüne ilişkin güncel bilgilere ve SARIO yatırım teşvik yardımlarına yönelik detaylı bilgi için tıklayınız.