Norveç kamu yayın kuruluşu NRK tarafından yayımlanan habere göre, Norveç'te hızla artan veri merkezi yatırımlarının ülkenin elektrik arzı üzerinde baskı oluşturabileceği ve önümüzdeki dönemde elektrik fiyatlarını artırabileceği belirtilmektedir.
Norveç'in elektrik üretiminin büyük ölçüde hidroelektrik kaynaklara dayanması ve son yılların en düşük yaz rezervuar seviyelerinin kaydedilmesi nedeniyle uzmanlar, yeni yenilenebilir enerji üretim kapasitesi ile şebeke altyapısına yatırım yapılmaması halinde ülkenin geleneksel elektrik arzı fazlasının azalabileceğini öngörmektedir. Norveç Su Kaynakları ve Enerji Müdürlüğü (NVE) ise kısa vadede elektrik arz güvenliği açısından bir risk bulunmadığını belirtmekle birlikte, gelecekte elektrik üretiminin artırılması veya veri merkezi yatırımlarının lisans süreçleri yoluyla sınırlandırılması gerekebileceğine dikkat çekmektedir.
Kaynak: https://www.nrk.no/rogaland/datasentre-og-rekordtorke-truer-den-billige-strommen-_-kan-gi-hoyere-norgespris-1.17967904
