Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Almanya’Nın “Go-Digital” Programı Uzatılarak Mevzuatta Yenilikleri Yapılmıştır

Federal Ekonomi Bakanlığı tarafından 2018 yılından itibaren “Go-Digital” isimli bir program kapsamında, teknolojik gelişime yatkın zanaatkarlar da dahil olmak üzere küçük ve orta ölçekli firmaların, yetkin danışmanlık firmalar aracılığıyla dijitalleşme dönüşümü daha kolay gerçekleştirebilmeleri desteklenmektedir. Bu çerçevede, "Dijital İş Süreçleri", "Dijital Pazar Geliştirme" ve "BT Güvenliği" modüllerine yönelik teşvik programı 2024 yılının sonuna kadar uzatılmıştır. Alman hükümeti tarafından toplam 72 milyon Avro’luk bütçe ile küçük ve orta ölçekli şirketlerin kendi dijitalleşmelerini geliştirmelerine destek olmasının hedeflendiği açıklanmıştır.

Bu kapsamda, 1 Ocak 2022 tarihinde güncellenen mevzuat bazı yenilikleri de beraberinde getirmektedir.

Öncelikle, anılan teşvik programı kapsamında yetkilendirilmiş tüm şirketlerin statüleri 31 Aralık 2021 itibariyle 31 Aralık 2022'ye kadar uzatılmış ve başvuruda bulunabilmek için tüm yetkili danışmanlık firmalarına Federal Ağ Ajansı'nın mevzuatına uygun geçerli ve nitelikli bir elektronik imzaya sahip olma şartı getirilmiştir.

Yeni düzenleme ile birlikte ayrıca, BT güvenliği, dijitalleşmiş iş süreçleri ve dijital pazar geliştirme alanlarındaki modüllere ek olarak, dijitalleşme stratejileri ve veri yetkinliği ile ilgili projeler de finanse edilmeye başlanacak olup söz konusu yeni modüller için sonradan yetkilendirme başvurusunda bulunulabilir.  

Öte yandan, bazı hizmetler güncellenen teşvik programı kapsamından çıkartılmıştır. Buna göre, bir web sitesinin kurulum çalışmaları ile mevcut bir web sitesinin düzenlenmesi çalışmaları teşvik kapsamından çıkartılmıştır.

1 Ocak 2022 tarihinden itibaren başvuru onayları sadece yeni mevzuata uygun olarak gerçekleştirilebilecek olup bu uygulama, bir önceki yıldan kalan ve henüz onaylanmamış başvurular açısından da geçerli olacaktır.