Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Gümrük Kanununda Değişiklikler Ve Kanuna Eklemeler Yapıldı

“Özbekistan Cumhuriyeti Gümrük Kanununda Değişiklikler ve İlaveler Yapılması Hakkında” Kanun Cumhurbaşkanı tarafından imzalandı (1 Şubat 2022 tarihli ve 748 sayılı).

Yapılan eklemeler uyarınca Kanun ile yetkili ekonomi operatörlerin yasal statüsü tanımlanmıştır (iyi niyetli dış ekonomik faaliyet katılımcılarına basitleştirilmiş gümrük prosedürlerini uygulama hakkının tanınması).

Kanun’da, yeniden ihracat, geçici ihracat, yeniden ithalat, geçici ithalat, imha için gümrük prosedürlerine ilişkin sertifika alma şartının kaldırılmasını öngören değişiklik yapılmıştır.

Ruhsatın alınması yalnızca gümrük bölgesi dışındaki malların işlenmesi, gümrük bölgesinde işlenmesi gümrük rejimlerinde talep edilir.

Kanun'da transit beyannamesinin, gümrük idaresine mallar ve (veya) nakliye hakkında bilgi göstererek gümrük idaresine sunulan ve gümrük bölgesine ithal edilen ve Özbekistan üzerinden transit olarak taşınan malları göndericinin gümrük idaresinden eşyanın teslim alındığı gümrük idaresine kadar kontrol etmek için kullanılan belge olduğu anlamına gelen transit beyannamesi kavramı getirilmiştir. 

Kanun, resmi yayım tarihinden itibaren 3 ay içinde yürürlüğe girer. (Uzdaily.uz)