Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Nijerya Merkez Bankası Dış Ticarette E-Fatura Uygulamasına Başlıyor

Nijerya Merkez Bankası (CBN), 1 Şubat itibariyle ihracat ve ithalatta elektronik faturalandırma uygulamasına başladı.

Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında duyurusu yapılan uygulamayla dış ticarete konu ürünlerin kayıtlarının doğru bir şekilde tutulması hedefleniyor.

CBN tarafından yayımlanan genelgeye göre firmaların hazırlayacağı e-faturanın Ticaret İzleme Sistemi'ndeki yetkili satıcı bankalar tarafından tasdik edilmesi gerekiyor. Aksi halde firmaların  ödeme alması mümkün olmayacak.

Merkez Bankası, ‘sistemdeki tedarikçilerin kimlik doğrulaması başına’ yıllık 350 ABD doları abonelik ücreti tahsil edecek.

Uygulamaya 10 bin dolar altı bireysel faturalar dahil edilmezken, yıllık kümülatif fatura değeri 500 bin dolar olan şahısların e-fatura sunması zorunlu tutuldu.

Nijerya güvenlik kurumları tarafından yapılan ithalat ve ihracatın yanı sıra diplomatik misyonlara ve Birleşmiş Milletler ile ilgili kuruluşlara yapılan tedarikler de uygulamaya dahil edilmedi.

Nijeryalı ithalatçılar, yabancı tedarikçilerin CBN portalına kaydolmasını ve banka tarafından düzenlenen bir fiyatlandırma sistemini gerektiren yeni uygulamaya olumsuz tepki gösterdi.

İthalatçılar, söz konusu uygulamanın ülkede ürün kıtlığına yol açacağı ve enflasyonu tetikleyeceği eleştirisinde bulundular.