Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

1 Nisan'dan İtibaren Özbekistan'da Mevzuatta Hangi Değişiklikler Yapıldı?

Gerçek kişilerin hisseleri üzerindeki temettülerden gelir vergisi muafiyeti

31 Aralık 2024'e kadar:

  • Gerçek kişilerin (Özbekistan'da mukim olanlar ve olmayanlar) hisseleri üzerinden temettü şeklinde tahakkuk edilen gelirleri, gelir vergisinden muaftır;
  • Ülkede mukim olmayan tüzel kişilerin hisseleri üzerinden temettü şeklinde tahakkuk eden gelirler için %5'lik bir gelir vergisi oranı uygulanır;
  • Gerçek ve tüzel kişilerin (Özbekistan'da yerleşik olanlar ve olmayanlar) ticari kuruluşlarının tahvillerine tahakkuk eden faiz biçimindeki gelirleri, kişisel gelir vergisinden ve kurumlar gelir vergisinden muaftır.

Talep gören ürünlerin üretimine destek:

  • İç piyasada talep gören ürünlerin üretimini ortak finanse etmek için Doğrudan Yatırım Fonu'nun fonları; pazar araştırması, proje belgelerinin geliştirilmesi, inşaat süreci için teknolojik destek, yabancı uzmanlar ve danışmanlık şirketleri tarafından ekipman kurulumu ve devreye alınmasına yönlendirilecektir.

Turizm sektörüne ait şirketlere teşvik sağlanması:

  • İlçe ve şehirlerin turistik bölgelerinde kayıtlı yemek, otel (konaklama), perakende ticaret, eğlence, tur operatörü ve seyahat acentesi hizmetleri veren işletmeler için 1 Ocak 2025 tarihine kadar aşağıdakiler belirlenmiştir:
    • o Ciro vergisi oranı – %1;
    • o PP 104 sayılı Kararın Ekinde belirtilen bölgelerde bulunan tesisler için tüzel kişilerden alınan emlak vergisi ve tüzel kişilerden alınan arazi vergisi tutarı, söz konusu vergiler için tahakkuk eden miktarın %1'i.

Milli müzik aleti üreticilerine teşvik sağlanması:

  • Mevcut raporlama (vergi) döneminin sonuçlarına göre toplam geliri en az %60'ı ulusal müzik aletleri üretiminden elde edilen gelir olan kuruluşlar için ciro vergisi ve sosyal vergi oranı %1 olarak belirlenmiştir.

Uzaktan elektronik beyanname için gümrük kapılarının kurulması:

  • 1 Ekim 2021'den itibaren, Devlet Gümrük Komitesi'nin Taşkent, Sırdarya, Kaşkadarya ve Harezm şubelerinde kategorize edilmemiş uzaktan elektronik beyanname gümrük kapıları kuruldu. Bu yılın 1 Nisan'ından itibaren, bu kapılar kademeli olarak Devlet Gümrük Komitesinin diğer tüm bölgesel şubelerinde oluşturulacaklar.

Balık üreticilerinin eğitim maliyetlerinin karşılanması:

  • Evde balık yetiştiriciliği üzerine kurs almış olan bireylere, Mahallabay ve Girişimciliği Geliştirme Ajansı, Nüfusu Girişimciliğe Çekme Fonu bütçeleriyle en fazla 2 asgari ücret (540.000 som) olmak üzere eğitim maliyetlerinin geri ödenmesi için sübvansiyon verilecektir.

Zorunlu taleplerin elektronik kaydının uygulanması:

  • Zorunlu talepler, ticari kuruluşların faaliyetlerinin yasa taleplerine uygunluğunu doğrulamak için devlet denetim işlevlerinin listesidir. Liste, Ticari İşletmelerin Hak ve Meşru Menfaatlerini Koruma Yetkilisi tarafından oluşturulur ve muhafaza edilir.

Kadın girişimcilere destek:

  • Kendi işini kuran kadın girişimcilere ayrılan ödenek miktarı 7'den 10 milyon som'a çıkarıldı.
  • Kadın girişimciler tarafından üretilen ürünlerin en az %40'ı Hunarmand (Zanaat) Derneği'ne bağlı El Sanatları merkezlerine yerleştirilecek.

Sınırsız bir süre için yerli ilaç ürünlerinin kaydı:

  • Yerli üretim kuruluşları tarafından üretilen yeni farmasötik ürünlerin devlet tescili sınırsız bir süre için gerçekleştirilir. Daha önce verilen sertifikalar, sürelerinin bitiminden sonra kalıcı sertifikalarla değiştirilecektir. (Uzdaily.uz)