Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Dış Ticaret Katılımcılarını Desteklemeye Yönelik Cumhurbaşkanı Kararı Kabul Edildi

Cumhurbaşkanı, "Dış ticaret katılımcılarını desteklemeye ilişkin ek önlemler hakkında" Kararı imzaladı. Belge, dış ticareti düzenleme mekanizmalarını geliştirmeye, yerel işletmelerin ihracat faaliyetlerini desteklemeye ve teşvik etmeye yönelik önlemleri daha da güçlendirerek, katma değeri yüksek ürünlerin ihracatını artırmak amacıyla kabul edildi.

6 Nisan 2022 tarihli söz konusu Cumhurbaşkanı Kararı'na göre:

1 Nisan 2022'den itibaren:

  1. a) 1 Nisan 2023 tarihine kadar:

- Yerel işletmelere (onların vekaletli temsilcileri) AB ülkelerine yüksek katma değerli ürünlerin ihracatı için nakliye maliyetlerinin %70'ine kadar miktarın geri ödenmesi için sübvansiyon sağlanacaktır;

- Komşu ülkelere ihraç edilen katma değeri yüksek ürünlerin ihracatında nakliye maliyetlerinin %50'ye kadar olan miktarın geri ödenmesi için sübvansiyonlar sağlanacaktır;

  1. b) Uluslararası ILAC/IAF kuruluşlarına üye akreditasyon kuruluşu tarafından yapılacak akreditasyon ile ilgili masraflar, İhracatı Teşvik Etme Ajansı tarafından karşılanacaktır;
  2. c) Ticari kuruluşların mal (özel türdeki mallar hariç), iş ve hizmet ihracatının sözleşmesiz olarak fatura bazında gerçekleştirilmesinde talep edilen ön ödeme tutarı %100'den %50'ye indirilecektir. (Kun.uz)

Karar ile ayrıca Yatırımlar ve Dış Ticaret Bakanlığına, Hükümet Komisyonu'nun sonuç raporuna dayanarak 1 Ocak 2023'e kadar Özbekistan Cumhuriyeti'nin dış ticaret operasyonlarını düzenlemek için geçici mekanizmalar getirme yetkisi verildi.

Bunda hazır ürünlerin ihracatını teşvik etmenin yanı sıra ithalat sözleşmelerinin değerini yapay olarak artırmayı, düşük kaliteli ürünlerin iç piyasaya girmesini ve kaçakçılığı önlemeye dair tedbirler öngörülmektedir. (Kun.uz)

Hükümet Komisyonuna, yerel ihracatçılardan gelen başvurular temelinde ihracat öncesi ve ihracatla ilgili ticari operasyonlarını finanse etmek için İhracatı Teşvik Etme Fonu'ndan tahsis edilen kredilerin geri ödeme süresini altı ay daha uzatma yetkisi verildi. (Rastamojka.uz Telegram Kanalı)

"Gümrük deposu" rejiminde altı aydan fazla süredir bulunan ürünlerin gümrüklenmesinde gümrük ödemelerine ilişkin imtiyazların kullanımını yasaklayan prosedür kaldırılmıştır. (Rastamojka.uz Telegram Kanalı)