Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Bosna Hersek’te Odun İhracatı Yasaklandı

Bosna Hersek Bakanlar Kurulu, 15 Haziran 2022 tarihinde video konferans yöntemiyle yaptığı 67. olağanüstü toplantısında ülkeden yuvarlak odun, yakacak odun ve pelet ihracatını yasaklama kararı aldı.

Bu kararın alınması, Bosna Hersek’te bu yaz için yakacak odun fiyatının sabitlenmesi anlamını taşıyor. Pelet gibi odun ürünlerinin de fiyatlarının sabitlenmesi bekleniyor.

Bosna Hersek Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Staşa Koşarac, Bosna Hersek Federasyonu Tarım Bakanı, Ticaret Odası ve İş Adamları Derneği temsilcileriyle yaptığı istişare toplantılarından sonra kararın alınması yönünde Bakanlık Kuruluna öneride bulundu.

Alınan yasak kararının uzatılma ihtimali bulunmakla birlikte 90 gün yürürlükte kalacağı ifade edildi. Bakanlık yetkililerinin aktardığına göre bu yasakla birlikte yerel üreticilerin korunması ve orman ürünlerinin devamlı yükselen fiyatlarının önüne geçilmesi bekleniyor.

Geçen sene 1 ton pelet fiyatı 150-165 Avro arasında iken 2022 yılında 300 Avro’ya yükseldi. Üreticiler, fiyatların yükselmesinin sebebinin, diğer Avrupa Birliği ülkelerinin de odun ihtiyaçlarını karşılayan Ukrayna’da çıkan savaş olduğunu belirtti. Böylece Avrupa Birliği ülkeleri odun ihtiyaçlarını aralarında Bosna Hersek’in de bulunduğu diğer ülkelerden karşılamaya başladılar. İstatistiklere göre Bosna Hersek’ten her gün 50 TIR odun, 20 ila 30 TIR pelet (yaklaşık 500-600 ton) ihraç ediliyordu.

Kaynak: Akta.ba

Yayımlayan: Saraybosna Ticaret Müşavirliği