Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

ABD Başkanı Joe Biden, Çip ve Bilim Yasasını İmzaladı

Beyaz Saray tarafından 9 Ağustos 2022 tarihinde yapılan açıklamada uzun zamandır beklenen yerli yarı iletken çip üretimini güçlendirecek "Çip ve Bilim Yasası'nın" ABD Başkanı Joe Biden tarafından imzalandığı belirtilmiştir.

Bahse konu 280 milyar dolarlık paket içerisinde, yarı iletken üretimi için 52,4 milyar dolarlık desteğin yer aldığı ve söz konusu paketin, yarı iletken fabrikalarının kurulumunu teşvik etmek amacıyla dört yıllığına yüzde 25'lik vergi indirimini içerdiği bilgisi verilmektedir.

ABD Başkanı Joe Biden tarafından imza töreninde yapılan açıklamada, "Amerika Birleşik Devletleri bir zamanlar yarı iletken çiplerin önde gelen küresel üreticisiydi. Bu fon, ABD'nin tekrar en üst konuma geri dönmesine izin verecek. Çip endüstrisinin geleceği Amerika'da üretilecek." ifadeleri kullanılmıştır.

ABD merkezli çip üreticisi Micron tarafından yapılan açıklamada, bellek üretimi için 2030'a kadar 40 milyar dolarlık yatırımın planlandığı ve bunun 40 bin kişiye istihdam sağlayacağı belirtilmiştir.

Qualcomm ve GlobalFoundries ise, GlobalFoundries firmasının New York'taki merkezinin çip üretimi kapasitesinin artırılması için 4,2 milyar dolarlık bir ortaklık duyurusu yapmıştır.