Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Moğolistan’daki Yabancı İşgücü ve Uzman Kotalarındaki Değişiklikler

2022 yılı için yabancı personel kotasını belirleyen 2021 tarihli 339 sayılı Moğolistan Hükümet Kararı, 8 Haziran 2022 tarih ve 231 sayılı Hükümet Kararı ile yürürlükten kaldırılmıştır.

Bu, 2021 yılı ve 106 sayılı Meclis Kararı ile onaylanan Yeni Canlanma Politikası çerçevesinde yurt içinden sağlanamayan işgücünü yurt dışından temin imkânının yaratılması, Kovid-19 pandemisi nedeniyle ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerin azaltılması hedefi ve İş Göçü Yasasının uygulanması amaçlanmıştır.

2022 yılında Moğolistan'da faaliyet gösteren işletme ve kuruluşların toplam çalışan sayısına bağlı olarak yabancı işçi ve uzman sayısını belirleyen kısıtlamalar kaldırılmıştır. Böylece, yabancı işçi davet etme ve çalıştırma koşullarının yerine getirilmesi halinde, ilgili devlet kurumları tarafından herhangi bir sayı kısıtlaması olmaksızın 2022 yılı sonuna kadar çalışma vizesi ve çalışma izni davetiyeleri düzenlenecektir.

8 Haziran 2022'de 231 sayılı Kararın onaylanmasından sonra, Moğolistan'da faaliyet gösteren tüzel kişilerin, toplam yerel çalışan sayısına bağlı olarak yabancı işçi sayısında artık kısıtlama yoktur. Bu nedenle, 2022'nin sonuna kadar uygunluk ve belge gereklilikleri karşılandığı sürece, ilgili devlet makamı tarafından yabancı uyruklulara çalışma vizeleri ve çalışma izinleri verilmelidir.

Ancak, 1 Temmuz 2022'den itibaren geçerli olan İş Göçü Yasası'na (“LML”) göre, 2023 yılında Moğolistan'da farklı ekonomik sektörler için çalışacak yabancı çalışanların sayısı Hükümet tarafından bu yıl Ekim ayında belirlenecek ve daha sonra yıllık olarak güncellenecektir. Daha da önemlisi, gelecekte yabancı çalışan sayısının kuruluşun toplam çalışan sayısına oranla belirleme uygulaması kalkacaktır. Yani Hükümet yurtdışından alınacak vasıflı yabancı işçiler için bir meslek listesini Ekim 2022'de onaylayacaktır.

İş Göçü Yasası uyarınca, Hükümet, yabancı hükümetler tarafından sağlanan ayrıcalıklı krediler ve hibeler yoluyla finanse edilen proje ve programlar için işgücünün yurt içinde sağlanamaması durumunda ek sayıda yabancı işçi alım kararı alabilir. Artık özel sektör tarafından finanse edilen ülke çapındaki büyük projeler, programlar, bina ve tesislerin inşası için gerekli işgücünün yurt içinde sağlanamaması durumunda Hükümet ek sayıda yabancı işgücünü onaylayan ayrı bir karar alma uygulaması bundan böyle devam etmeyeceği anlamına gelmektedir.

Ayrıca, işverenler, İş Göçü Yasası'nda belirtilen ilgili yerel bölge idaresi ve çalışma otoritesi tarafından talep edilmesi halinde işveren toplam yabancı çalışan sayısının yüzde 30'undan az olmamak üzere kayıtlı işsizleri istihdam etmek veya staj olanakları sağlamakla yükümlüdür. Yukarıda belirtilen yükümlülüğün yerine getirilmemesinin, işverenin yabancı çalışanları davet etme hakkının 2 yıl süreyle askıya alınmasıyla sonuçlanacağı şeklinde düzenlenmiştir.

Kanun metni için: https://legalinfo.mn/mn/detail?lawId=16530578988091