Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Japonya, Afrika’nın kalkınmasına yönelik olarak 30 milyar dolarlık bir destek paketi açıkladı

Japonya Başbakanı Sayın Kishida Fumio, Tokyo Uluslararası Afrika Kalkınma Konferansı (TICAD) kapsamında yaptığı konuşmada Japonya’nın Afrika ülkeleriyle işbirliğini arttırmak ve  Afrika'nın kalkınmasını desteklemek amacıyla Japon kamu ve özel sektörü tarafından gelecek üç yıl içinde 30 milyar dolar yatırım yapılacağını açıklamıştır.

Desteğin; yeşil enerji, altyapı, sağlık ve bakım hizmetleri, genç girişimciliğin desteklenmesi ve insan kaynaklarının geliştirilmesi gibi alanlara yönlendirilmesi öngörülmektedir.

Bu doğrultuda yenilenebilir enerji kullanımının arttırılması ve yeşil enerjiye yönelik yatırımlar için 4 milyar ABD doları destek sağlanacaktır. Öte yandan Afrika Kalkınma Bankası ile iş birliği içerisinde altyapı yatırımlarına yönelik olarak 5 milyar dolar kredi sağlanacaktır.

Söz konusu destek paketinin, özellikle müteahhitlik ve enerji sektörlerinde, ülkemiz ve Japon firmaların Afrika’da yürütebileceği ortak projeler açısından da yeni iş birliği imkanları yaratabileceği değerlendirilmektedir.