Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Cezayir Yeni Yatırım Kanunu'nun İkincil Düzenlemeleri Yayımlandı

28 Temmuz 2022 tarihinde yürürlüğe giren 22-18 Sayılı Yeni Yatırım Kanunu’nun uygulamasına ilişkin 8 Adet Uygulama Yönetmeliği  18 Eylül 2022 tarihli ve 60 sayılı Cezayir Resmi Gazetesinde yayımlanmıştır. Buna göre;

  1. 22-296 Sayılı Uygulama Yönetmeliği ile ilgili kurumların yatırımlar hakkında verdikleri kararlara itirazlar için Cumhurbaşkanlığı bünyesinde kurulacak “Yatırım Ulusal Yüksek Komisyonu’nun görev ve işleyiş mekanizması belirlenmiştir.
  2. 22-297 Sayılı Uygulama Yönetmeliği ile yatırımlarla ilgili politikaların belirlenmesi ve takibi için Başbakanlık bünyesinde kurulacak “Ulusal Yatırım Konseyi” görev ve işleyiş mekanizması belirlenmiştir.
  3. 22-298 Sayılı Uygulama Yönetmeliği ile yatırım teşvik mekanizmasının yürütülmesi için kurulacak “Cezayir Yatırım Teşvik Ajansı’nın (AAPI)” görev ve işleyiş mekanizması belirlenmiştir. Buna göre; yabancı yatırımcılar için bu Ajans bünyesinde faaliyet gösterecek bir “Tek Gişe” hayata geçirilecek ve yatırım teşvik başvuruları ve takibi kurulacak bir elektronik sistem aracılığı ile yürütülecektir.
  4. 22-299 Sayılı Uygulama Yönetmeliği ile yatırım teşvik başvurusu, kaydı, yatırımın durması veya taşınması ile ilgili süreçler ve başvuru belgeleri belirlenmiştir.
  5. 22-300 Sayılı Uygulama Yönetmeliği ile teşviklerden yararlanmayacak sektörler, mallar ve hizmetler listeleri belirlenmiştir. Bu yönetmelik uyarınca yatırımla ilgili yurtdışına serbest kar transferi hakkına sahip olabilmek için toplam yatırım sermayesinin minimum %25’inin yurtdışından Cezayir’e bankacılık kanalı ile transfer edilmesi gerekmektedir.
  6. 22-301 Sayılı Uygulama Yönetmeliği ile yatırımda öncelikli coğrafi bölgeler belirlenmiştir. Bu bölgelerde yatırım yapılması halinde teşviklerden daha uzun süreli yararlanma imkanı mevcut olacaktır.
  7. 22-302 Sayılı Uygulama Yönetmeliği ile “Yapısal Yatırımlar”ın tanımı ve işleyiş mekanizması belirlenmiştir. Buna göre; ithalatı ikame eden, ihracatı çeşitlendiren, küresel ve bölgesel arz zincirine katkı sağlayacak, bilgi/teknoloji transfer edecek, 500 kişiden fazla istihdam sağlayacak 10 Milyar Cezayir Dinarı (yaklaşık 70 Milyon USD) üstündeki yatırımlar bu kapsama girebilecek, daha uzun süreli teşvikten yararlanacak ve yatırıma ilişkin altyapı hizmetleri kamu kurumları tarafından öncelikli olarak gerçekleştirilecektir. Bu Yönetmelik ile ayrıca, yatırım teşvik süresinin belirlenmesi ile kriterler ve puanlama sistemi oluşturulmuştur. Teşvik süresi belirlenirken; yatırım yapıldığı bölge, yatırım miktarı, özsermaye miktarı, istihdam, yerli girdi oranı, teknoloji transferi gibi kriterler puanlanarak teşvik süresine karar verilecektir.
  8. 22-303 Sayılı Uygulama Yönetmeliği ile yatırımların izlenmesi ve kuralların ihlalinde uygulanacak süreçler ve cezalar belirlenmiştir.