Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Merkez Bankasınca Yayımlandığı İddia Edilen 8 Husus

Merkez Bankasınca Yayımlandığı İddia Edilen 8 Husus

19 Eylül’den itibaren internet ve sosyal medyada görülen ancak, Mısır Merkez Bankasınca herhangi resmi bir açıklama getirilmeyen, Mısır’da mevcut yerli-yabancı şirketlerin ithalat işlemleri için kullanacakları dövize ilişkin haberlere ait malumat aşağıda belirtilmektedir. Bu kapsamda, üzerinde Mısır Merkez Bankası’nın amblemi olan hususlar sosyal medyada dolaşmakta olup, bankalara Merkez Bankasınca gönderildiği iddia edilen açıklamalara ilişkin bazı bilgiler de yayılmaktadır. Henüz resmiyeti teyit edilmemiş ve taslak olarak çevirisi yapılmış bu bilgiler aşağıda sunulmaktadır. Diğer taraftan konuyla alakalı Mısırlı Bankalarla da görüşmeler gerçekleştirilmiş olup uygulama birliğinin olmadığı ve  meselenin netleştirilemediği anlaşılmaktadır.

Her 6 ayda bir 25 bin USD’yi geçmeyecek şekilde yapılacak özel kullanım amaçlı ithalat ile bunu geçecek olan meblağ form 4 aracılığı ile tamamlanacaktır.

Mısır’da montajı gerçekleştirilecek elektronik eşyanın yabancı parçalarının ithalatı vesaik mukabili şeklinde kabul edilecektir.

Ana şirketin yerel bankalardaki döviz cinsinden tevdiat varsa bunları bankaya satmaları ve al-sat marjı olmadan yeniden satış işlemi gerçekleştirmeleri şartıyla ithalat operasyonlarında kullanılabilecektir.

Yurt dışındaki ana şirketin veya grup şirketleri Mısır’da bulunan iştiraklerine 1-5 sene süreli borç sağlayabilir ve bu borç iştiraklerce ithalat işlemlerinde kullanılabilir.

Yurtdışındaki hisse sahipleri veya ortaklar veya ana şirketin sermaye arttırımı yapmasından ya da kar dağıtımı sonun elde edilen yabancı para karşılığı olan tahviller aracılığıyla ithalat operasyonları gerçekleştirilebilir.

19 Eylül 2022 sonuna kadar tam kıymeti ihracatçıya ödenmiş eşyanın ithalat operasyonları vesaik mukabili aracılığı ile yapılabilecektir.

19 Eylül 2022 tarihinin sonuna kadar şirketlerin yerel bankalarda bulunan hesaplarındaki döviz tevdiatını kullanılarak ithalat operasyonları gerçekleştirilebilir.

Gerçek kişilerin Mısır şirketlerinin hesabına yatıracakları depozitolar işlemlerin tamamen belirsiz ve kanuna muhalif olması çerçevesinde kabul görmeyecektir.

İştirak, grup şirketi, ana şirket, hisse sahipleri vya ortakların yerel bankalardaki hesaplarında bulunan  döviz cinsinden tevdiatlarını 19 Eylülün bitimine kadar bankalara satılması ve alış-satış marjı olmadan yeniden satış işleminin gerçekleştirilmesiyle ithalat işlemlerinin gerçekleştirilmesinde kullanılabilecektir.

Uygulama İle Alakalı Olarak Bazı Açıklamalar ise Şu Şekilde Yapılmaktadır;

-Libya, Suriye, Sudan, Filistin, Irak, Yemen gibi komşu ülkelerden elde edilen döviz geliri ithalat işlermlerinde kullanılabilecektir. Ancak bu gelirler firmanın ana faaliyeti ile alakalı olmalı ve elde edilen gelirle yapılacak ithalatın kıymeti arasında denge olmalıdır. Bu ülkelerle yapılacak ticari işlemler için bankaların merkez basnkasına başvuru gerçekleştirmesine gerek olmayıp diğer ülkelerle yapılacak işlemlerde halihazırdaki süreç devam ettirilecektir.

-6 ayda bir 25 bin USD’ye kadar yapılacak özel ithalat 49 sayılı talimat kapsamında yapılmayacaktır. Bu meblağı geçenler için form 4 açılmalı ve merkez bankasının kararları takip edilmelidir.

-Mısır’da birleştirilecek ve Mısır menşeli girdileri de kapsayacak elektronik ürünlerin yurtdışından ithal edilen parçaları için yapılacak ithalat 49 sayılı talimatın dışında tutulacaktır.

-Ana şirketin, yerel bankalardaki (Mısır bankalarının kastedildiği anlaşılmaktadır) yabancı para cinsinden bulunan ve faaliyet konusundan elde edilen tevdiatı, bu tevdiatın bankaya satılması ve Bankanın firmaya alış-satış marjına bakmadan yeniden satması şartıyla ithalat işlemlerinde kullanılabilecektir. Mısır Merkez Bankasının yaptığı iddia edilen açıklamada ise ilgili maddeye yönelik şu iekilde bir yaklaşım getirilmektedir;

a-Ana şirketin, grup şirketinin (kardeş şirket) ve bağlı şirketin (iştirakin) mahalli bankalardaki ana faaliyet konularından müteşekkil yabancı döviz cinsinden gelirleri her durum kendi özelinde değerlendirilmek üzere ithalat işlemlerinde kullanılabilir.

b-Bu işlemler için merkez bankasına başvurulmasın a gerek olmamakla birlikte dövizin alış-satış marjı göz önüne alınmaksızın yukarıda bahsedilen satış işlemi uygulanacaktır.

-Yurtdışında bulunan ana şirketten, grup şirketinden (kardeş şirket) Mısır’da bulunan tabi şirkete (iştirak) 1-5 sene arası ithalat işlemlerinde kullanılmak üzere borç sağlanabilecektir. Bununla birlikte, borç 1 seneden kısa bir sürede geri ödenmeyecek, tarafların mali kayıtlarında belirtilecek, gönderen şirketin kaynaklarından teyit edilecektir. Banka’nın dövizi sağlama gibi bir mesuliyeti bulunmamaktadır.

-Yurtdışındaki ortaklar, hisse sahipleri ya da ana şirket veya bunların yurtdışındaki hisse sahipleri, ortakları, sermaye arttırımı, temettü dağıtımı ile firma ile aralarındaki ilişkiyi banka nezdinde kabul görecek şekilde kanıtlayabildiği müddetçe bu para ithalat işlemlerinde kullanılabilecektir.

-19 Eylül’e kadar herhangi bir şekilde ihracat bedelinin ihracatçıya gönderilmiş olması halinde işlemler vesaik mukabili olarak gerçekleştirilebilecektir. Eğer işlemler bankalar arasında yapıldıysa ihracatçının bankası konuya ilişkin detayları ithalatçının bankasıyla paylaşmalı ve ödemenin tamamının alındığını 19 Eylül’e kadar karşı tarafa bildirmelidir. Bu şekilde ithalatı yapılamaya devam edilen mallar vesaik mukabili ile çekilebilecektir.

-Eğer işlem ihracatçı ile ithalatçı arasında gerçekleştiyse, ithalatçı Cargo-X aracılığı ile üzerinde ödemenin alındığını belirten ihracatçının kayıtlı olduğu fatura vasıtasıyla bütün ödemenin 19 Eylül’den önce ihracatçıya yapıldığını kanıtlayabilmelidir.

-19 Eylül’den önce şirkletin hesabında döviz tevdiat mevcutsa bunu ithalatında kullanabilecektir.

-Şirket ortakları, pay sahipleri, ana şirket, grup şirketlerinden (kardeş şirket) mahalli bankalarda dövizi olanlar, şirkete yabancı para sağlayacak olmaları halinde yukarıda bahsedilen alım-satım işlemi uygulanacaktır.

-19 Eylül’den sonra döviz tevdiata ilişin yukarıda bahsedilen durumlar uygulanmayacaktır.