Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Cumhurbaşkanı'nın "Nüfusa Uluslararası Markaların Kaliteli Ürünlerini Sağlamaya ve Yerel İşletmelerin Küresel Katma Değer Zincirlerine Girmeleri İçin Ek Koşullar Yaratmaya Yönelik Önlemler Hakkında" Kararı Kabul Edildi

Cumhurbaşkanı'nın "Nüfusa uluslararası markaların kaliteli ürünlerini sağlamaya ve yerel işletmelerin küresel katma değer zincirlerine girmeleri için ek koşullar yaratmaya yönelik önlemler hakkında" 12 Ekim 2022 tarihli PQ-393 sayılı Kararı kabul edildi.

Karara göre:

- 1 Ocak 2023'ten itibaren, marka sahipleri veya yetkili tedarikçileri ile yapılan doğrudan sözleşme temelinde, uluslararası markaların belirli türdeki mallarının Özbekistan'a ithalatı için indirimli ithalat vergisi oranları onaylanmıştır.

- İndirimli ithalat vergi oranları, Yatırımlar ve Dış Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülecek Sicile (Kayıt defteri) göre uygulanır.

- İşletmeler, kayıt defterine Tarife ve Tarifedışı Düzenleme Kurulu kararına göre kaydedilecek olup, bu deftere uluslararası marka sahipleri ve bunların yetkili tedarikçileri ile doğrudan sözleşme imzalamış ithalatçılar dahil edilecek ve bu defter 1 Aralık 2022 tarihinden itibaren faaliyete geçecektir.

- 1 Ocak 2023'ten itibaren yabancı uyrukluların Özbek ticari kuruluşlarından mal satın almalarında KDV iadesi (tax free) sistemi Taşkent, Semerkant, Buhara, Fergana ve Urganç Uluslararası Havalimanlarında deneme olarak uygulanmaya başlanacaktır. (Rastamojka Telegram Kanalı)