Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Cumhurbaşkanı "Sanayi Üretiminde Hammaddelerin Sürekliliğini Sağlamak İçin Ek Kolaylıkların Yaratılmasına Yönelik Önlemler Hakkında" Kararı İmzaladı

12 Ekim'de "Sanayi üretiminde hammaddelerin sürekliliğini sağlamak için ek kolaylıkların yaratılmasına yönelik tedbirler hakkında" Cumhurbaşkanı Kararı [PQ-392] imzalandı. Adalet Bakanlığı bu konuda bilgi verdi.

Karara göre, 1 Ocak 2025 tarihine kadar hammadde ve yarı mamul ithalat gümrük vergisi sıfır oranda uygulanacak.

Ayrıca, "gümrük bölgesinde işleme" gümrük rejimi dahilindeki tüm dış ekonomik faaliyet katılımcılarına gümrük ücretlerinin ödenmesinin sağlanması şartı da iptal edilecektir.

Ayrıca, 1 Ocak 2023'ten itibaren:

- kurulum ve devreye alma-tamir hizmetleri, personel eğitim hizmetleri ve diğer hizmetlerin bedeli ekipman alım (satış) sözleşmesinde belirtilmediği durumlarda piyasa değeri üzerinden hesaplanır;

- bu hizmetlerin sağlanması için mukim olmayanın vergilendirilebilir gelirinin sözleşme bedelinin %20'sine eşit sayılmasına ilişkin mevcut prosedür kaldırılacaktır.

Yatırımlar ve Dış Ticaret Bakanlığı, Ekonomik Kalkınma ve Yoksulluğu Azaltma Bakanlığı bu görevlerin uygulanmasını denetlemekle görevlendirilmiştir.

Bilgi için, geçen yılın Ekim ayında Cumhurbaşkanı Kararıyla 82 çeşit hammadde ve yarı mamul ithalat gümrük vergisinden muaf tutulmuştu. (Gazeta.uz)