Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

İran’da İthalatı Yasak Olan Mallara İlişkin Yeni Liste Yayımlandı

İran Sanayi Maden ve Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Omid Galibaf, ithalatı yasak olan mallara ilişkin 4 sayılı listede 2018 yılında 1399 tarife kodunun yer aldığını, içinde bulunduğumuz yıl bu sayının 1550’ye çıktığını ve 600 tarife kodunun ise ithalatı geçici olarak yasak olan malların yer aldığı 27 sayılı listede yer aldığını ifade etmiştir.

Galibaf son dönemlerde yerel imalatçılara destek amacıyla pek çok faaliyet yapıldığını ifade ederek, lüks ve gayrı zaruri malların ithalatının yasaklanmasının da bu işlemlerden biri olduğunu belirtmiştir.

Galibaf, 4 sayılı listede bulunan tekstil ürünleri, ev eşyası, yerel üretimi olan tarım ürünleri, müzik aletleri gibi gayrı zaruri malların ithalatının daimi olarak yasak olduğunu ve bunların yanında 27 sayılı listede yer alan 600 tarife kodunun ithalatının ise ülkenin ihtiyaçlarına göre geçici olarak yasaklandığını belirtmiştir.

4 sayılı listede özet olarak, bazı sebze ve tarım ürünleri, çeşitli çaylar, kedi ve köpek maması, çeşitli sabunlar, paspaslar, deriden süs eşyası, bastonlar, el sanatları, kadın, erkek ve çocuk tekstil ürünleri, kırbaçlar, konserve ürünleri, resim çerçeveleri, çamaşır makineleri, dikiş makineleri, musluklar, ambulanslar ve oyuncak bebekler gibi ürünlerin yer aldığı belirtilmiştir.

27 sayılı listede ise, çeşitli balıklar, süs kuşları, cins olmayan kedi ve köpekler, deniz kabukları, çorba, et suyu ve bunların mamulleri, diş temizlik ürünleri, tabut, ipek iplik, güneş enerjili su ısıtıcıları, hayvan bağırsak ve işkembelerinin yer aldığı ifade edilmiştir.

Söz konusu ürünlere ilişkin liste aşağıdaki linkte yer almaktadır: https://cdn.isna.ir/d/2022/10/15/0/62402420.pdf?ts=1665819324113

Kaynak: İSNA Haber Ajansı, 15 Ekim 2022,    isna.ir/xdMzDq