Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Slovakya’da İşletmelere Destek Olmak Amacıyla Gaz ve Elektrik İçin Tavan Fiyat Uygulamasına Geçiliyor

AB’nin gaz ve elektrik için tavan fiyat uygulaması üzerine anlaşmaya varamaması sebebiyle Slovakya Hükümeti kendi çözümünü üretmiştir. Slovakya Maliye Bakanı Igor Matovič, böylelikle, Slovakya’daki bütün işletmelerin yardımdan faydalanabileceğini dile getirmiştir. Öte yandan, yüksek enerji tüketimine sahip büyük fabrikalar için henüz herhangi bir çözüm önerilmemiştir.

Fiyatlar, elektrik enerjisi için MW/h 199 Avro ve gaz için MW/h başına 99 Avro ile sınırlandırılacaktır. Buna, toplam elektrik fiyatının neredeyse üçte birini oluşturan dağıtım ücretleri de eklenecektir. Maliye Bakanlığı, şirketlere tavan fiyatın üzerindeki maliyetlerin yüzde 80'ini ödeme sözü vermektedir. Örneğin şirket halihazırda elektrik için 500 Avro/MWh ödüyorsa, devlet 240,80 Avro’luk/MWh (tavan ile tüketici fiyatı arasındaki fark olan 301 Avro'nun yüzde 80'i) bölümünü şirketlere geri ödeyecektir.

Uygulama Ocak-Mart 2023 dönemini kapsayacaktır. Elektrik yardımının ise Eylül ve Ekim ayı faturalarına göre Kasım ve Aralık aylarında ödenmesi planlanmaktadır. Mart 2023'te hükümet, piyasa durumuna göre şirketlere yapılacak yardımı yeniden değerlendirecek ve devam edip etmeyeceğine karar verecektir.

Elektrik veya gaz için belirlenen limitin üzerinde ödeme yapan tüm işletmelere yardım sağlanacaktır. Bu sayede iş dünyasının neredeyse tamamı kapsanacak, küçük ve orta ölçekli şirketlere öncelik verilecektir. Hükümet, US Steel ve Slovalco gibi enerji yoğun şirketler için henüz bir yardım açıklamamıştır.

Gelecek yıl yapılacak enerji yardımı için toplam 500 milyon Avro ayrılacaktır. Bu yılın son iki ayı için ise maksimum tavan 500.000 Avro olarak belirlenmiştir. 2023'te bu oran aylık 100.000 Avro olacaktır.