Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Kanada Hükümeti Tabanca Satışını Yasakladı

Kanada Başbakanlık Ofisi tarafından 21 Ekim 2022 tarihinde yapılan açıklamada Kanada içerisinde tabanca satın alımı, satışı ve devredilmesine yönelik tüm işlemlerin anılan tarih itibariyle durdurulduğu ifade edilmiştir. Buna göre Kanada’da tabanca satın alımı, satışı ve devredilmesinin yanı sıra yeni satın alınan tabancaların ülke içerisine sokulması 21 Ekim 2022 tarihinden itibaren durdurulmuştur.

Hükümet tarafından yapılan açıklamada söz konusu yasağın ilk defa 2022 yılı Mayıs ayında duyurusu yapılan “BC-21” adlı yasa tasarısı ile gündeme getirildiği; anılan taslak Parlamentoda (House of Commons) tartışılmaya devam ederken Hükümetin bu yönde bir inisiyatif alarak Kanadalıların güvenliğini temin etme amacıyla acil bir düzenleme yapma ihtiyacı duyduğu ve söz konusu düzenlemenin ateşli silahların kontrolüne yönelik Kanada’nın 40 yılı aşkın süredir yürürlüğe koyduğu en sıkı tedbir olduğu belirtilmiştir.

Kanada Başbakanlık Ofisi tarafından ayrıca, alınan kararın Kanadalıları ateşli silahlardan kaynaklanan şiddete karşı koruma planının önemli bir parçası olduğu, plan çerçevesinde bugüne kadar 1.500 çeşit saldırı tipi ateşli silahların yasaklanmış olduğu ve ülkenin silahların kontrolüne yönelik yasal düzenleme altyapısının daha da güçlendirildiği bildirilmiştir.

Öte yandan, Parlamentoda tartışılmakta olan “BC-21” adlı yasa tasarısının ateşli silahların belirli kesimlerden uzak tutulmasını temin edecek türden daha ileri seviyede kısıtlamalar öngördüğü; “BC-21” adlı yasanın yürürülüğe girmesi ile örneğin aile içi şiddet ve taciz ile ilgili suçlara bulaşanlara silah ruhsatı verilmesinin yasaklanacağı; silah kaçakçılığı ve gayrımeşru silah ticareti ile mücadelenin sürüdürüleceği; adli makamlara, ateşli silahlarla işlenen cinayetlerin soruşturulmasına yönelik daha fazla enstrümana başvurma imkanı sunulacağı belirtilmiştir.    

Diğer taraftan, 21 Ekim 2022 tarihinden önce Kanada’da ateşli silahların satın alınması, satışı veya devrine yönelik yapılan başvuruların işleme alınmasına devam edilecek olup Hükümet tarafından açıklanan yeni düzenleme ile  sportif/atletizm (high-performance sports shooting athletes) amaçlı olarak bu türden silahları kullananlar, meslek icabı yasal çerçevede silah taşıması gereken görevliler, silah ustası, film endüstrisi veya müze gibi alanlarda ruhsata binaen silah taşıma yetkisi olan kişilere muafiyet tanındığı ifade edilmiştir.     

Bunun yanında, 19 Ağustos 2022 tarihi itibariyle yürürlüğe giren “Export and Import Permits Act: Serial No. 1090” adlı tabanca ithalatının geçici yasaklanmasına ilişkin düzenleme uygulanmaya devam edilecek olup bu çerçevede, ruhsatlı işletmeler ve kişilerin, söz konusu “Export and Import Permits Act: Serial No. 1090” adlı düzenlemede ayrıntılı biçimde belirtilen koşullara ve istisnalara dair kriterleri karşılamaları durumunda, yalnızca kişisel kullanım, satış ve devir amaçlı olarak Kanada’ya tabanca ithal edebilecekleri belirtilmiştir.

Hükümet tarafından ateşli silahlardan kaynaklanan şiddetle mücadele etme hedefi doğrultusunda 2016 yılından beri yaklaşık 1 milyar CAD değerinde yatırım yapıldığı ve bunun sonuçlarından biri olarak 2021 yılında Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı (Canadian Border Services Agency-CBSA) tarafından sınırda yapılan denetimlerde rekor düzeyde silaha el konduğu açıklanmıştır.