Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Özbekistan, TDT Çerçevesinde "Yeni Ekonomik Fırsatlar Bölgesi" Kurmayı Önermiştir.

Özbekistan, Türk Devletleri Teşkilatı çerçevesinde "Yeni Ekonomik Fırsatlar Bölgesi"nin kurulması önerisini öne sürdü.Teşkilatın Semerkant Zirvesinde konuşan Şavkat Mirziyoyev, mevcut modern sorunların çözümüne yönelik ortak yaklaşımların belirlenmesi çağrısında bulundu.

Türk Devletleri Teşkilatı'na üye ülkelerin karşılıklı ticaret cirosu, toplam dış ticaretin sadece %4'ü kadardır. Geri kalanı ise üçüncü ülkelerin payına tekabül ediyor.

Şavkat Mirziyoyev, TDT zirvesinde yaptığı konuşmada, "Böyle bir durumun hiçbir ülkeyi memnun etmeyeceğini" belirtti, diye haber verdi "Gazeta.uz" muhabiri.

Cumhurbaşkanı, "Ayrıca, bazı ithalat gümrük tarifeleri ülkelerimiz arasında yüksek kalıyor" diye devam etti. "Bu stratejik yöndeki durumu kökten değiştirmek, ticaret, yatırım ve hizmetlerin serbest dolaşımını sağlamak için kuruluşumuz çerçevesinde bir "Yeni Ekonomik Fırsatlar Bölgesi" oluşturma girişimini öne süreceğiz".

Şavkat Mirziyoyev, üye ve gözlemci ülkelerin temsilcileri ile dünyanın önde gelen işletmelerinin yer aldığı Uluslararası Türk Ekonomi Forumu'nun her yıl düzenlenmesini önerdi.

Özbekistan'ın Ortak Yatırım Fonu'nu başlatma önerisine tam destek verdiğini bildirildi.

"Trans-Hazar Uluslararası Koridoru hakkında çok konuşuyoruz, ancak önemli sonuçlar elde etmek için çok şey yapmamız gerekiyor. Örneğin: Özbekistan,  bu taşıma koridoru üzerinden dış ticaret mallarının yüzde 10'unu taşıyor" dedi.

Özbekistan lideri, "Teşkilatımızın ülkelerini, Türkiye ile Özbekistan arasında yakın zamanda uygulamaya konulan elektronik araç izinlerinin değişimi sistemine katılmaya çağırıyoruz", dedi.

Devlet Başkanına göre ulaşım ve transit potansiyelimizi tam olarak kullanmak için: "Ne yapmalıyız? Hangi ek önlemler alınmalı, hangi dönemde ve kimler uygulayacak?” bu soruların cevaplarını bulmak gerekiyor.

Bu bağlamda, bugün kabul edilen programa dayalı olarak, yıl sonuna kadar ulaştırma bakanları tarafından ortak işbirliği için açık bir plan ve etkili mekanizmalar geliştirilmesini önerdi.

Ana dikkatin aşağıdakilere verilmesi gerektiği vurgulandı:

  • - bölgedeki transit koridorların rekabet gücünü artırmak;
  • - iş için en uygun tarifelerin tanıtılması;
  • - modern bir ulaşım altyapısı oluşturmaya odaklanmalıyız.

Bu noktada Teşkilatımıza üye ülkeleri, Türkiye ile Özbekistan arasında yeni uygulamaya konulan elektronik taşıma izinleri alışverişi sistemine katılmaya çağırıyoruz. Bu yıl Taşkent'te düzenlenen Birinci Türk Tarım Forumu, gıda güvenliğini sağlama alanında büyük bir potansiyele sahip olduğumuzu açıkça gösterdi" dedi.

Kuruluşumuz, sadece ülkelerimize değil, dış pazarlara da tarım ve gıda ürünlerini tedarik etme imkanına sahiptir” dedi.

Aynı zamanda, bu yöndeki pratik adımların güçlendirilmesi ve somut projelere dayalı iş birliklerinin derinleştirilmesi gerektiği söylendi.

Şavkat Mirziyoev şunları önerdi:

Birincisi, küresel ve iç pazarlarımızın ihtiyaçlarına ve ülkelerimizin üretim yeteneklerine dayalı etkin bir gıda tedarik sistemi oluşturmaya yönelik çok taraflı anlaşmanın kabul edilmesinin zamanı geldi.

İkinci olarak, sektöre yeniliklerin, modern bilginin ve ileri teknolojilerin hızla kazandırılması için Türk Devletleri Teşkilatı ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı arasında kapsamlı ortaklık kurulması önemlidir.

Üçüncüsü, olumlu deneyimlere dayanarak, Türk Tarım Forumu'nun düzenli olarak düzenlenmesi ve ikinci konferansında "Akıllı" uluslararası tarım fuarının düzenlenmesi. (Gazeta.uz)