Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Semerkant, TDT Çerçevesinde Ticari ve Ekonomik İlişkilerin Gelişme Dinamiklerini Belirlemektedir.

9 Kasım 2022 tarihinde Semerkant şehrinde, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Zirvesi çerçevesinde, teşkilata üye ülkelerin ekonomi ve ticaret bakanları mevcut ilişkilerin çok yönlü değerlendirilmesi ve ticaret, ekonomi, yatırım, ulaştırma ve lojistik alanlarında karşılıklı işbirliğinin hızlandırılmasına yönelik önümüzdeki dönem faaliyetlerin geliştirilmesi amacıyla  TDT Ekonomi ve Ticaret Bakanları 11. toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda, ticaret, yatırım, ulaştırma ve diğer alanlardaki girişimlerin uygulanması ve çok taraflı ilişkilerin diğer mekanizmalarını da kullanılması da dahil olmak üzere, teşkilatın üye ve gözlemci devletlerinin ekonomik kalkınmasını hızlandırmak için karşılıklı işbirliğini güçlendirmenin en etkili yollarının belirlenmesi konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.

Yatırım işbirliği potansiyelleri tartışıldı. Büyük ortak proje ve girişimlerin hayata geçirilmesine sağlam bir temel oluşturacak Türk Devletleri Teşkilatı Yatırım Fonu'nun kurulmasına ilişkin Anlaşma'nın imzalanmasının hızlandırılması için anlaşmaya varıldı.

Toplantının katılımcıları ayrıca çok taraflı ticari ilişkilerin geliştirilmesindeki sonraki adımları, yani teşkilat içinde karşılıklı ticareti artırmak için ortak kapsamlı yaklaşımların uygulanmasını değerlendirdi. Yaklaşan ilk Zirve çerçevesinde imzalanması planlanan "Ticari Teşvik Stratejisi"nin uygulanması için en aktif önlemleri almaya hazır oldukları dile getirildi.

Diyalog sırasında çok taraflı ticari ve ekonomik ilişkilerin istikrarını sağlamaya yönelik tedbirler de ele alındı. Bu yönün önceliğini dikkate alarak, katılımcılar, ulaştırma koridorlarının, gümrük ve sınır gümrük kapılarının ve lojistik merkezlerinin kesintisiz çalışmasını sağlamak için üye devletler ve teşkilat gözlemcilerinin ortak yaklaşımı konusunda anlaşmaya vardılar. TDT çerçevesinde ulaştırma ve lojistik açısından karşılıklı bağlılığın daha da genişletilmesi ve geliştirilmesi için net önlemler belirlendi.

Ayrı olarak, yeniliklerin ve dijital teknolojilerin ekonomiye kazandırılması için ortak planlar değerlendirildi. Ekonominin çeşitli sektörleri, sosyal alanın ve bölgelerin geliştirilmesinde dijitalleşme ve elektronik hükümet sisteminin uygulanma seviyesinin incelenmesi ve değerlendirilmesi konusunda anlaşmaya varıldı, ayrıca bu konudaki çabaların koordinasyonunun ana kriterleri ve aşamaları belirlendi.

Bakanlar toplantısının bir kısmı, teşkilatın 2022-2026 dönemi Stratejisinin tartışılmasına ayrıldı. Siyasi, ticari-ekonomik, sosyal, kültürel ve güvenlik alanlarının gelişimini kapsayan program belgesinin uygulanmasını sağlamak için özel önlemlerin alınması konusunda anlaşmaya varıldı.

Etkinliğin sonunda katılımcılar, karşılıklı ilişkileri daha da güçlendirmek, ortak proje ve girişimlerin uygulanmasını desteklemek için kapsamlı pratik önlemler alma konusunda karşılıklı taahhütlerini dile getirdiler. (mift.uz)