Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Rus Otomotiv Firması Motorinvest, Rusya’nın İlk Yerli Elektrikli Otomobilinin Satışına Başlamıştır

MotorInvest firması, Rusya Federasyonu (Rusya)’nda üretilen ilk yerli elektrikli aracın “Evolute” markası ile sedan sınıfında “i-Pro” ve compact SUV sınıfında “i-Joy” olmak üzere iki farklı modelde satışına başlamıştır. Firma söz konusu araçların seri üretimini, Lipetsk bölgesinin batısındaki üretim tesislerinde gerçekleştirmekte olup, üretilen “i-Pro” isimli sedan model aracın 53 kW kapasiteli bataryası ile 150 hp güce, 260 Nm torka ve 420 km menzile; “i-Joy” isimli compact SUV modelin ise yine 53 kW batarya kapasitesi ile 163 hp güce ve 407 km menzile sahip olduğu öğrenilmiştir.

Firma satış yetkilileri ile yapılan görüşmelerden de teyit edildiği üzere, compact SUV sınıfındaki Evolute “i-Joy” isimli elektrikli aracın, ülkemizde de satışı yapılan Çinli elektrikli araç üreticisi Dongfeng (DFSK) firmasının “Seres 3” modeli ile aynı platform ve teknik özelliklere sahip olduğu anlaşılmıştır.

Rus üreticinin, elektrikli araç üretimine özgün bir modelle başlamak yerine Çinli üreticinin modelinin Lipetsk’deki üretim tesisinde SKD (Semi Knock Down-Yarı Demonte) sistemi ile üreterek, son dönemdeki jeopolitik gelişmeleri de dikkate alarak üretim sonucunda elde edilen katma değerin yurt içinde kalmasını hedeflediği anlaşılmaktadır.

Rusya Federasyonu Başbakanı Yardımcısı ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov ise Evolute marka elektrikli araçların, Bakanlıklarının “tercihli otomobil kredileri programı” kapsamına dahil edilerek, araç satış fiyatının yüzde 35'inin devlet tarafından sübvanse edilerek tüketiciye sunulacağını açıklamıştır. Bu itibarla, devlet sübvansiyonu sonrası “i-Pro” isimli sedan araç, yaklaşık 33.000 Dolara ve “i-Joy” isimli compact SUV modelin ise yaklaşık 41.000 Dolara satışa sunulmuştur.

Elektrikli araç üretimi için Rusya'daki ilk özel kuruluş olan MotorInvest firmasının Lipetsk bölgesindeki üretim tesisinde yılsonuna kadar toplam 2.000 adet elektrikli araç üretimi hedeflenmekte olup, yine 2.000 kişiyi istihdam edilmesi öngörülmektedir. Tesisin, hâlihazırda SKD (Semi Knock Down-Yarı Demonte) sistemi ile üretim yaptığı, ileride kaynak ve boyama işlemlerini içerecek şekilde CKD (Complete Knock Down-Tam Montaj) üretim sistemine geçeceği bilgisi edinilmiştir.