Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Rusya’da Şekerli İçeceklere 1 Temmuz 2023'ten İtibaren Litre Başına 7 Ruble ÖTV Getirilmesine ilişkin Kararname imzalandı

Rusya Federasyonu (Rusya) Devlet Başkanı Sn. Vladimir Putin, 1 Temmuz 2023'ten itibaren şeker içeren içeceklere litre başına 7 ruble Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) getiren kararnameyi imzalamıştır. Buna göre, şeker içeriği 100 ml'de 5 gr'dan fazla olan içeceklerin Rusya’da satışı ÖTV’ye tabi olacaktır. Uygulamaya, nihai tüketicinin kullanımına yönelik olarak paketlenmiş, içme suyu veya mineralli su kullanılarak elde edilen, şeker (glikoz, fruktoz, sakaroz, dekstroz, maltoz, laktoz) ve şeker şurubu içeren tüm içecekler dahil olacaktır.

Ancak, kararnameye göre catering sektöründeki bireysel girişimciler ve kurum/kuruluşlar tarafından üretilen ve paketlenen ürünler, Avrasya Ekonomik Birliği mevzuatına göre tescil edilmiş özel gıda ürünleri ile zenginleştirilmiş ürünler, (tonik ve gazlı içecekler hariç), meyve suları ve meyve suyu içeren içecekler, nektar, meyveli içecekler, şurup, süt, süt ürünleri, tahıl taneleri, baklagiller, yağlı tohumlar, sert kabuklu yemişler, hindistancevizi ve bunların işlenmesinden elde edilen ürünlerden yapılan jöle ve bitki bazlı içecekler (tonik hariç ve gazlı içecekler) ÖTV’ye tabi olmayacaktır.

Ayrıca, alkol oranı hacmen %0,5'ten fazla olan şeker içerikli alkollü içecekler, biralar, meyve fermentesi ile elde edilen şıralar ile alkol oranı hacmen %1,2'den fazla olmayan kvas (mayalı içecek), “şeker içeren içecekler” olarak söz konusu kararnamede tanımlanmamıştır.

Federal bütçeye 35 milyar ruble (yaklaşık 10,7 milyar TL) gelir sağlaması ve bu gelirin Hükümet tarafından diyabetle mücadelede kullanılması öngörülen ÖTV uygulamasının, şekerli içeceklerin fiyatlarında artışa, üretim ve tüketiminde ise azalışa neden olacağı iş çevreleri tarafından beklenmektedir. Ayrıca, söz konusu uygulama ile birlikte Rus içecek firmalarının kapasite artışına yönelik yeni yatırım kararlarından vazgeçmeleri ve mevcut üretim kapasitelerini %20 oranında azaltmaları da beklenmektedir.

Rusya Tarım Bakanlığı'nın tahminlerine göre, (2020 yılına göre kıyasla) 2022 yılında %19 oranında artış beklenen içecek üretimine yönelik yatırımların %16,9 oranında, 2023 yılında %19,3, 2024 yılında %17 ve 2025 yılında ise %14,2 azalması öngörülmektedir.