Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Avrupa Komisyonu (AK) Tarımı Desteklemeye Yönelik 50 Milyon Avroluk Slovak Planını Onayladı

Avrupa Komisyonu, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşı gözönünde bulundurarak tarım, balıkçılık ve su ürünleri sektörünü desteklemeye yönelik 50 milyon Avro'luk Slovak planını onayladığını duyurmuştur. AK, söz konusu planı, Mart ayında kabul ettiği ve Temmuz ve Ekim aylarında değiştirdiği Devlet Yardımı Geçici Kriz Çerçevesi kapsamında onaylamıştır.

Program kapsamındaki yardım doğrudan hibe şeklinde olacaktır. Amacı, uygun yararlanıcıların likidite ihtiyaçlarını desteklemek ve Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarının neden olduğu mevcut jeopolitik krizin bir sonucu olarak enerji maliyetleri ve diğer girdilerdeki artışla ilişkili ekonomik ve finansal zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı olmaktır.

Komisyon, Slovak planının Geçici Kriz Çerçevesinde belirtilen koşullarla uyumlu olduğunu tespit etmiştir. Yardım, birincil çiftlik üretimi yapan yararlanıcı başına 250.000 Avro'yu, balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği sektöründe faaliyet gösteren yararlanıcı başına ise 300.000 Avro'yu geçmeyecektir. Devlet yardımı en geç 31 Aralık 2023 tarihine kadar sağlanacaktır.