Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Belçika Ekonomisinin 2022 Yılında %3,1, 2023 Yılında ise %0,6 Büyümesi Bekleniyor

Belçika Merkez Bankası tarafından hazırlanan ekonomik tahminler raporuna göre, Belçika ekonomisinin 2022 yılında beklentilerin üzerinde %3,1 büyümesi öngörülürken, büyümenin 2023'te geçici olarak %0,6'ya geriyeceği, 2024 ve 2025 yıllarında ise sırasıyla %1,7 ve %1,8'e yükseleceği tahmin edilmektedir.

Tedarik zincirindeki bozulmanın sınırlı olması ve pandemi nedeniyle bastırılmış talebin de devam eden etkisiyle 2022'nin ikinci çeyreğinden itibaren toparlanan hanehalkı tüketiminin, Ukrayna'daki savaş, enflasyondaki artış ve tüketici ve iş güvenindeki düşüşün etkisini bastırdığı değerlendirilmektedir. Diğer taraftan, iş dünyası ve tüketici güven göstergelerinin yazdan sonra daha da kötüleşmesi ile dördüncü çeyrekteki büyümenin geçici olarak negatif bölgeye gerilemesi beklenmektedir. Uluslararası enerji fiyatlarında son dönemde görülen düşüşün kademeli olarak perakende sözleşmelere yansıması, özel sektör çalışanlarının yaklaşık üçte birinin maaşları yılda yalnızca bir kez endekslediğinden, 1 Ocak 2023'te gerçekleşecek büyük oranlı artış ile birçok hanenin kaybedilen satın alma gücünün çoğunu tek seferde ve enflasyonun düşmesinin beklendiği bir zamanda geri kazanması ile 2023 yılında özel tüketim büyümesinin pozitif bölgeye dönmesi ve kademeli olarak güçlenmesi beklenmektedir.

Raporda, firmaların yüksek girdi maliyetleri, önemli derecede belirsizlik ve kötüleşen talep görünümüyle karşı karşıya kaldıkça, yatırım planlarının bir süre daha baskı altında kalması öngörülürken, özel sektör yatırımlarının 2023 ortalarında yeniden büyümeye başlaması beklenmektedir. Ayrıca firmalar  tarafından, enerji fiyatlarındaki oynaklıktan daha az etkilenmek ve çevresel düzenlemelere uymak için enerji verimliliği ve karbon emisyonunu azaltacak yatırımlar ile artan ücret maliyetleri karşısında  üretim tesislerinde otomasyonu artırmaya dönük yatırımlar planladıkları belirtilmektedir. Yükselen faiz oranlarına rağmen, finansman koşulları görece elverişli olmaya devam etmektedir. Kamu harcamalarının tahmin dönemi boyunca ılımlı bir şekilde artması öngörülürken, kamu yatırımlarının  2024 yılında gerçekleştirilecek yerel seçimlerin de etkisiyle daha değişken bir seyir izlemesi beklenmektedir.

2021'deki pandemi sonrası güçlü genişlemenin ardından, 2022 yılında net istihdamın benzeri görülmemiş bir büyüme ile 100.000 kişinin üzerine çıkması, ancak artan ücretler, enerji krizi ve ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın 2022 yılı sonundan itibaren istihdam üzerinde baskı oluşturması, işsizlik oranının, 2024'e kadar yaklaşık %6,3'e yükselmesi, 2025 yılında ise %6 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmektedir.

Belçika ihracatındaki büyümenin dış talebin etkisiyle yakın vadede negatif olacağı ve tahmin döneminin geri kalanında da baskı altında kalacağı tahmin edilmektedir. Diğer taraftan, güçlü ücret maliyeti baskılarının kısmen ihracat fiyatlarına yansıyacağı veya ihracatçıların kar marjlarını azaltacağı öngörülmektedir. Projeksiyon döneminde Belçikalı firmaların ihracat pazar payında her yıl ortalama yaklaşık %2'lik bir gerileme öngörülmektedir. İhracat düşüşünün ithalat içeriğinden dolayı ithalat artışını da otomatik olarak azaltması, ancak özellikle hanehalkı tüketiminde öngörülen artış nedeniyle, ithalat büyümesinin ihracatın üzerinde kalması ve net ihracatın GSYİH büyümesine katkısının negatif olması beklenmektedir.

Enflasyondaki yükseliş, büyük ölçüde yaz boyunca gaz fiyatlarında meydana gelen beklenmedik artışın etkisiyle önceki tahminlerden uzun sürmüş, Ekim ayına kadar yükselmeye devam etmiştir. Ekim ayında zirve yapan yıllık manşet enflasyon, 2021 yılı aynı döneminde yüksek seyreden enerji fiyatlarının baz etkisinin yanısıra, 2022 Ağustos ayı sonundan itibaren uluslararası piyasalarda düşen gaz fiyatlarının etkisiyle Kasım ayından itibaren ılımlılaşmaya başlamıştır. Enflasyon oranının 2025 yılına kadar kademeli olarak %1,1’e gerilemesi beklenmektedir.

Pandemi kaynaklı önlemlerin daha da gevşetilmesi ve sağlık harcamalarının gerilemesine ek olarak güçlü ekonomik büyüme ile 2021 yılına kıyasla iyileşen bütçe açığının 2022 yılında GSYİH'nın %4,3'üne gerilemesi beklenmektedir. Ancak, 2023'te açığın GSYİH'nın %5,3'üne çıktıktan sonra, 2024 ve 2025 yıllarında %5'in hemen altına gerileyeceği tahmin edilmektedir.