Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Belçikalı Çimento Üreticilerinin Dekarbonizasyon Yatırım Planları

Yıllık yaklaşık 2 milyon ton çimento üretiminin gerçekleştirildiği Belçika Çimento Şirketi'nin (CCB) Tournai /Gaurain-Ramecroix'deki çimento fabrikasında hala %60 oranında kömür kullanılmaktadır. CCB Genel Müdürü Eddy Fostier tarafından 2025 yılının başına kadar fosil yakıtların payını kademeli olarak %60'tan %25'e indirmeyi planladıkları, çimentodaki klinker oranını azaltmak için diğer bağlayıcılarla birlikte yeni çimento bileşimleri üzerinde çalışarak CO2 emisyonlarını %39 oranında azaltmayı hedefledikleri belirtilmektedir. Fırından kaynaklanan emisyonlara odaklanan 95 milyon Avro tutarındaki söz konusu plana ek olarak, ısıtılmış kireçtaşının kimyasal reaksiyonundan kaçınılmaz olarak ortaya çıkan karbonu hapsetmek için bir karbon yakalama tesisinin inşası için 400 milyon Avroluk bir yatırım öngörülmekte olup, CO2'nin depolanması için Kuzey Denizi'ne gönderilmesi planlanmaktadır. 2030-2032 döneminde devreye alınması planlanan yatırım ile sıfır emisyon hedefine ulaşılması  hedeflenmektedir.

Mons/Obourg'daki Holcim Belçika Fabrika Müdürü Nicolas Ceulemans ise yaklaşık 380 milyon Avro yatırım ile daha az enerji gerektiren kuru üretim sürecine geçecek yeni bir fabrika kurulumunun planlandığını açıklamıştır. Ek olarak alternatif yakıt kullanımı oranının %70’den 2026 yılına kadar %100’e çıkartarak ve daha fazla dekarbonatlı hammadde kullanmak için üretim tariflerini gözden geçirerek klinker üretiminde CO2 emisyonlarını ton başına %30 oranında azaltmayı hedeflemektedir. Daha sonraki adımda ise Fransız Air Liquide grubuyla yapılan ortaklık ile 2029 yılına kadar fabrikadan çıkan dumanlarda daha konsantre CO2 elde etmek ve yerinde saflaştırılmasını sağlamak için yeni bir süreç olan oksi yanma kullanılmasına ilişkin yaklaşık 150 milyon Avro  yatırım öngörülmektedir.

Belçika çimento pazarının üçüncü ana oyuncusu olan CBR Heidelberg, Tournai /Antoing çimento fabrikasında hibrit karbon yakalama tesisi kurmayı planlamaktadır. Tesisin 2028 yılında  faaliyete başladığında, yılda yaklaşık 800.000 ton CO2 yakalaması öngörülmektedir. Anthemis isimli proje kapsamında CO2 değer zinciri oluşturarak, yakalanan karbonu taşımak ve depolamak için birkaç ortakla birlikte çalışılması planlanmaktadır.