Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Özbekistan Mevzuatı DTÖ Anlaşmalarıyla Uyumlu Hale Getirilecek

"Özbekistan mevzuatının Dünya Ticaret Örgütü anlaşmalarıyla uyumlaştırılmasıyla bağlantılı olarak bazı belgelerde değişiklikler yapılması hakkında" Cumhurbaşkanı Kararnamesi imzalandı.

1 Ocak 2024'ten itibaren:

  • - bazı ülkelerden ithal edilen ürünleri zorunlu uygunluk değerlendirmesinden muaf tutma prosedürü iptal edilecek;
  • - ithal malların devlet dilinde işaretlenmesi prosedüründe değişiklikler yapılacaktır.

Ayrıca, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren ilaç ve tıbbi ürünlerin ithalatında gümrük kıymetinin %1,2'si tutarındaki gümrükleme ücreti de kaldırılacaktır. Bu ödemenin iptali ile bağlantılı olarak, Özbekistan Cumhurbaşkanı Sayın Shavkat Mirziyoyev, 2024 yılına kadar ilgili görevlerin yerine getirilmesi için alternatif finansman tekliflerinin sunulması için talimat verdi.

Buna ek olarak, Bakanlar Kurulu, bu yıl 1 Ekim'e kadar malların ithalatı için lisans verme sürecini otomatikleştirme (dijitalleştirme), 1 Ocak 2024'e kadar nakliye maliyetlerini telafi etmek için sübvansiyon tahsisi sistemini Dünya Ticaret Örgütü'nün gerekliliklerine uyarlama konusunda teklifler sunmakla görevlendirildi.

Kararname 1 Ocak 2024'ten, mevzuatta yapılacak değişiklikler ise 1 Ocak 2025'ten itibaren yürürlüğe girecek.

Daha önce 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren Dünya Ticaret Örgütü kural ve normlarına uymayan düzenleyici yasal belgelerin geliştirilmesinin yasaklandığı bildirilmişti (Kun.uz).