Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Azerbaycan'da Yabancıların, Yabancı Sermayeli Tüzel Kişiler ve Girişimcilik Faaliyetine Dayalı Olarak Oturma İzni Alabilmeleri İçin Yeni Şartlar Belirlenmiştir

Azerbaycan Cumhuriyeti Göç Kanunu'nda yapılan ilgili değişiklikler gereği, Azerbaycan Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı’nın, 16 Ocak 2024 tarihinde yasal olarak yürürlüğe giren Kararı ile, Azerbaycan’da geçici veya daimi (5 yıllık) oturma izni verilmesine (sürenin uzatılması) ilişkin Göç Kanununun 45.1.6-1 ve 52.1.10. Maddelerinde öngörülen yabancı sermayeli tüzel kişiliğin ödenmesi gereken kuruluş sermayesinin miktarı ve 45. Maddesinin "Not" kısmının 2. bendinde, 52.1.10. ve 52.1.11. Maddelerinde öngörülen kişilerin işlem hacmi (ciro) onaylanmıştır.

Karara göre, yabancı sermayeli tüzel kişiliğin yöneticisi veya o tüzel kişiliğin hisselerinin en az yüzde 51'ine sahip olan kurucusuna Azerbaycan’da geçici oturma izni alınması için, bu tüzel kişiliğin ödenmesi gereken kuruluş sermayesinin miktarı 50.000 manat olarak belirlenmiştir. Buna gerekçe ile Azerbaycan’da en az 1 yıl geçici olarak ikamet eden yabancı veya vatansız kişinin tekrar geçici ikamet izni alabilmesi için yabancı sermayeli tüzel kişinin son bir yıldaki cirosunun 100 bin manat olması gerekmektedir. Aynı gerekçe ile daimi (5 yıllık) ikamet izni verilmesi için ise, yabancı sermayeli tüzel kişinin kuruluş sermayesi 100.000 manat, son 1 yıllık ciro hacmi 200.000 manat olarak belirlenmiştir.

Ayrıca, Karara göre, Azerbaycan’da en az 1 yıl süreyle girişimci faaliyette bulunmak amacıyla geçici olarak ikamet eden yabancılara yeni bir geçici oturma izni verilmesi (sürenin uzatılması) için o gerçek kişinin (bireysel girişimcinin) son 1 yıldaki ciro hacminin 50 bin manatı olması gerekir. Aynı esaslara göre daimi ikamet izni verilebilmesi için son 1 yıldaki ciro hacmi 100.000 manat olarak belirlenmiştir.

Belirtilen gerekçelerle yapılan başvuruların kabulü sırasında vergi makamlarından elde edilen yıllık ciro ve ödenmiş kuruluş sermayesine ilişkin destekleyici belgelerin ibraz edilmesi istenecektir.

Geçici oturma izni alabilmek için kuruluş sermaye ve ciro hacmine ilişkin şartlar, yatırım teşvik belgesine veya “Startup” lisansına sahip olan, Karabağ ve Doğu Zengezur ekonomik bölgelerinde faaliyet gösteren ticari kuruluşlar ile ticari olmayan tüzel kişilere, sanayi parkı, sanayi mahallesi ve agroparklarda faaliyet gösteren şirketlere uygulanmamaktadır. Ticari olmayan tüzel kişiler daimi ikamet izni alırken de bu şartlardan muaftır.

 

Kaynak: https://migration.gov.az/az/news_detail/16186