Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Alman lojistik sektöründeki iş ortamı yılın başında kötüleşti

Ifo Enstitüsü tarafından Alman Lojistik Birliği (BVL) adına yapılan aylık Lojistik Gösterge anketlerine göre, ilgili endeks ilk çeyrekte belirgin bir düşüşle 81.8 endeks puanına geriledi. İş durumu göstergesi düşüş eğilimini sürdürdü. BVL, insanların genellikle "önümüzdeki altı aya endişeyle baktığını" açıkladı.

Ticaret ve sanayi sektöründen şirketler mevcut duruma ilişkin değerlendirmelerini belirgin bir şekilde aşağı yönlü revize etmiş ve "büyük ölçüde memnuniyetsiz" olduklarını belirtmişlerdir. Şirketler fiyat artışları planlıyor. Personel azaltmaya yönelik yaygın planlar var.

Halihazırda mevcut olan öncü göstergeler, 2024 yılının başında ekonomik bir dönüşe işaret etmemektedir. Sipariş durumu yakın zamana kadar ekonominin tüm sektörlerinde kötüleşmiştir ve sipariş birikiminin büyük ölçüde çok düşük olduğu düşünülmektedir. Devam eden grevler ek bir yük oluşturmaktadır. Buna ek olarak, Kızıldeniz'deki Husi saldırılarının bir sonucu olarak tedarik darboğazları son zamanlarda yeniden bir miktar artmıştır. Makroekonomik iyileşmenin ancak yıl ilerledikçe kademeli olarak başlaması muhtemeldir. Bu durum, "bu yıl daha önce düşünülenden daha dinamik olması beklenen küresel ekonominin ekonomik gelişimi" ile desteklenecektir.

BVL Yönetim Kurulu Başkanı Thomas Wimmer rakamlarla ilgili olarak "Lojistik hizmet sağlayıcıları azalan mal akışının etkilerini özellikle hissediyor, sipariş birikimleri düşüyor, iş beklentileri kasvetli ve işten çıkarmalar planlanıyor. Ancak umut işaretleri de var. Kredi faiz oranları düşüyor ve Avrupa'da doğalgaz ve elektrik döviz fiyatları şimdiden düştü. Yılın geri kalanında küresel ekonominin ivmesiyle desteklenen genel bir ekonomik toparlanma bekleniyor. Küresel öncü göstergeler, özellikle imalat sektöründe bir toparlanmaya işaret etmektedir. Yaz başında para politikasında yaşanacak bir değişim genel ekonomik talebi artıracaktır."

2024 yılında fiyatlara göre düzeltilmiş gayri safi yurtiçi hasılanın bir önceki yıla göre yüzde 0,2 oranında artması bekleniyor. Bu da yılın ikinci yarısında genel bir ekonomik toparlanmanın temelini oluşturuyor.