Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Belçika Ekonomik Görünümü (2023)

Belçika’da Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) 2023 yılında %1.5 büyüyerek ağırlıklı ortalaması %0.4 olan Almanya, Hollanda ve Fransa’yı geride bırakmıştır. Sağlam ekonomik büyüme özellikle faaliyetlerin yüzde 2,5 oranında arttığı hizmetler sektöründe kendini göstermekle birlikte sanayide yüzde 3.1'lik bir daralma yaşanmıştır. Bu sektördeki faaliyet 2019 yılına kıyasla yüzde 6 daha düşük seyretmektedir.

Sanayideki gerilemenin temel nedeni Avrupa’da enerji fiyatlarının ABD’ye kıyasla çok daha yüksek olması ve bunun da rekabet açısından dezavantaj yaratması olarak gösterilmektedir. Doğalgaz fiyatlarının ucuzlamasına rağmen hala ABD’ye kıyasla 6 kat daha pahalı olması nedeniyle ekonomi negatif olarak etkilenmektedir.

Başta Avrupa imalat sektörleri olmak üzere önemli ihracat ortaklarının zayıf toparlanması, net ihracatın katkısının negatif kalması nedeniyle GSYH'nin iç talep tarafından yönlendirilmeye devam edeceğine işaret etmektedir. Sıkılaşan finansman koşullarının büyüme üzerindeki etkisi, hanehalkı ve reel sektör bilançoları tarafından hafifletilmesi öngörülmektedir. Hanehalkının satın alma gücü ücret endekslemesi ile desteklenmiştir. Ancak, yüksek işgücü maliyetlerinin istihdam artışı üzerinde baskı oluşturması beklenmektedir. Yaklaşan seçimler öncesindeki kamu harcamaların da GSYH büyümesine katkıda bulunması tahmin edilmektedir. Enflasyon (HICP) 2023 yılında ortalama %2,3 olmuştur. Enerji desteklerinin sona ermesi nedeniyle 2024 yılında enflasyonun %3,9'a yükselmesi öngörülmektedir.

Kamu maliyesine bakıldığında politika değişikliğine gidilmediği takdirde, hükümet harcamalarının önümüzdeki yıllarda GSYH'nin tahmini yüzde 0,4'ü oranında ya da yılda yaklaşık 2,5 milyar avro artması beklenmektedir. Uzmanlar bir sonraki hükümetin bütçe açığını azaltmak ve uzun vadeli sorunları ele almak için net politika kararları alması gerektiğini ifade etmektedir. 2022 yılında %3,5 olan Merkezi Yönetim Bütçe Dengesinin GSYH’ye oranı, 2023 yılında yüzde %4,2'ye yükselmiştir.

Hükümet harcamalarının temel kalemlerini yaşlanan nüfus ve personel maliyetleri nedeniyle sosyal harcamaları oluşturmaktadır. Yaşlanmanın kamu maliyesi üzerindeki etkisi (2050 itibariyle GSYH'nin +%4'ü) iklim değişikliğinden (2040 itibariyle GSYH'nin +%0,5'i) daha büyük olması dikkat çekmektedir.

Ayrıca, 2022'de yüzde 104.3 olan kamu borcu geçen yıl yeniden artarak GSYH'nin yüzde 105.2'sine ulaşmıştır. Faiz maliyetlerinin de önemli bir etken olmaya devam etmesi beklenmektedir. Ayrıca Belçika’nın bu yıl içinde Avrupa Birliğinin “Excessive Deficit Procedure” programına alınmasına yönelik tahminler de bulunmaktadır.

2023 yılında Belçika’nın ihracatı % 12,7 oranında düşerek 520,4 Milyar Avro’ya, ithalatı ise %13,4 düşüş ile 505,6 Milyar Avro’ya gerilemiştir. Bu dönem içerisinde dış ticaret hacmi bir önceki yılın aynı dönemine göre % 13 azalarak 1.026 Milyar Avro seviyesinde gerçekleşmiştir. Dış ticaret dengesinde ise Belçika’nın dış ticaret fazlası bir önceki yılın aynı dönemine göre % 25,4 oranında düşerek 14,7 Milyar Avro’ya gerilemiştir.

Belçika’nın dış ticareti büyük oranda Avrupa ülkeleriyle ve özellikle komşularıyla gerçekleşmektedir. Toplam dış ticaretinin yaklaşık % 63,3’ünü AB-içi ticaret oluşturmaktadır. Belçika’nın kıtalar itibariyle ihracatında Avrupa % 77 payla ilk sırada gelmekte; bu kıtayı Asya % 8,8, Amerika % 8,6, Afrika % 4,1 ve Okyanusya % 0,4 payla izlemektedir.