Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Kırgızistan'ın yeni ekonomi politikası öncelikle üç temel alana dayanacak: enerji, madencilik, ulaştırma ve transit.

Kırgız Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Başkanı Sn. Akılbek Caparov, Dünya Bankası icra direktörlerinden oluşan bir heyetle bir araya geldi. Toplantıda ülke ekonomisinin ana sektörlerini ve hükümetin temel görevlerini özetledi. Ayrıca mezkur kalkınma bankasını Kırgızistan'daki bir dizi projeyi desteklemeye çağırdı.

Toplantı sırasında Sn. Caparov, Kırgız hükümetinin bütçe gelirlerini artırmak ve gölge ekonominin payını azaltmak için çalıştığını söyledi. Ayrıca ülkenin yeni ekonomi politikasının öncelikle üç temel alana dayanacağını söyledi: enerji, madencilik ve ulaşım ve transit. Bu sektörlerde önemli yatırım projeleri oluşturulacak. Sn Caparov bunlardan ikisini Dünya Bankası temsilcilerine sundu.

Bakanlar Kurulu Başkanı, "Öncelikli yatırım projeleri arasında Çin-Kırgızistan-Özbekistan demiryolu inşaatı ve Kambarata HES-1 inşaatı gibi ulaşım ve transit altyapı ve enerji alanlarında gelecek vaat eden iki büyük "yeşil" proje yer alıyor" dedi.

Daha sonra Dünya Bankası icra direktörlerine Kambarata HES-1 inşaat projesi tanıtıldı ve bu projenin uygulanmasının Orta Asya'daki su-enerji dengesi üzerindeki olumlu etkisi anlatıldı.

Sn Caparov, "Bakanlar Kurulu, ülkenin enerji güvenliğini ve bağımsızlığını güçlendirmek amacıyla enerji sektöründeki reformları ve kurumsal değişiklikleri sürdürme niyetindedir. Uluslararası kurumları bu yönde destek vermeye çağırıyoruz." diye belirtti.

Kalkınma bankası temsilcileri işbirliğini daha da güçlendirmeye hazır olduklarını belirttiler. Ayrıca bölge genelinde yeşil, sürdürülebilir ve kapsayıcı kalkınmanın sağlanmasının tek yolu olarak su kaynaklarının kullanımı ve enerji gelişimine yönelik bütüncül bir yaklaşımın teşvik edilmesi gerektiğini belirttiler.

Kaynak: https://economist.kg/potok-grantov-i-kreditov/2024/03/04/enierghietika-dobycha-iskopaiemykh-i-transport-tri-kita-ekonomiki-kyrghyzstana/