Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Karadağ: 2023 Yılında 1,86 Milyon Ton Kömür Üretimi Gerçekleşti

Karadağ Enerji ve Madencilik Bakanlığı'nın geçen yıl enerji dengesinin gerçekleşmesine ilişkin raporuna göre "Kömür madeni geçen yıl 1,86 milyon ton kömür üretti; bu, 2022 yılına göre yüzde sekiz daha fazla. Geçen yılın toplam üretimi planlanandan yüzde 7 daha düşüktü."

Belgede belirtildiği üzere Pljevlja'daki Termik Santralin ihtiyaçları için 1,64 milyon ton kömür, yani üretimin yaklaşık yüzde 88'i, Karadağ'daki diğer tüketimler için ise 18,78 bin ton teslim edildi.

Ayni belgede "205,08 bin ton kömürün, yani toplam üretimin yaklaşık yüzde 11'inin ihraç edildi. 2022 yılına göre en büyük artış 98/100 ile akaryakıt ve motorin benzin tüketiminde gerçekleşti. Alüminyum Fabrikası'nda (KAP) birincil üretimin durdurulması nedeniyle petrol koku tüketimi yaşanmadığı gibi diğer türevlerde de belirli bir düşüş yaşandığı " belirtiliyor.

Ton cinsinden ifade edilen toplam petrol ürünleri tüketiminde en büyük pay yaklaşık yüzde 77 ile motorin, en az pay ise sırasıyla yüzde 0,7 ve yüzde 1,85 ile 98/100 ile akaryakıt ve motorindir.

Son olarak belgede, dizel yakıt ve motor benzininin en büyük ithalatçısı ve dağıtıcısının, bu türev kategorisinde yaklaşık yüzde 64'lük payla Jugopetrol olduğu belirtiliyor.

 

Kaynak: Karadağ Haber Ajansı (MİNA)

Yayımlayan: Podgoritsa Ticaret Müşavirliği