Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Başkurdistan'daki tohum üreticileri, tahılın maliyeti nedeniyle fiyatları yarı yarıya düşürmüştür

2023 yılında, yerli tohum üreticileri, ticari tahılların düşük fiyatı nedeniyle fiyatları keskin bir şekilde düşürmek zorunda kalmışlardır. Bu konuda RBC Ufa  televizyonun kanalına eski Başkurt Tarım Bilim Araştırma Enstitüsü  direktörü, tarım bilimleri doktoru ve ıslahçı Anvar Şakirzyanov konuşmuştur.

Anvar Şakirzyanov, “Tarım enstitüsü, tohumları, ticari tahılların ortalamasından iki veya üç kat daha yüksek bir fiyata satmaktadır. Örneğin, üretilen tahılın kilogramı başına 12 ruble fiyatla, tohumlar 24 rubleye mal olmaktadır. Geçen yıl, "ticari tahılın satış fiyatı 7 ruble veya hatta 6 ruble idi, bu nedenle tohumlar kilogram başına 14-15 ruble civarında çok zor bir şekilde satıldı," söylemiştir.

Uzman, tahıl tarımının düşük piyasa değeri nedeniyle üretim karlılığının sıfıra düştüğünü veya negatif hale geldiğini belirtmektedir. Bu durumda, tahıl yetiştirme tarımsal işletmeler ve çiftçiler için çekici olmaktan çıkmaktadır. Bu nedenle, onlar daha karlı kültürlere, örneğin ayçiçeğine geçmektedirler.

Bilim insanına göre, Rusya'da, ayçiçeği, mısır ve şeker pancarı hariç olmak üzere çoğu kültür için yerli tohum ıslahı konusunda sorunlar bulunmamaktadır. Ancak, bu kültürler için yerli tohum üreticilerinin de geliştirmeleri bulunmaktadır. Bu çeşitler, ithal olanlara göre daha az verimli ve hastalıklara karşı daha az dirençlidir, ancak daha ucuzdur, uzman açıkladı. Bu tohumların verim kaybı nedeniyle, alıcılar nihai ürün maliyetini azaltabilirler.

RBC Ufa gazetesi tarafından bildirildiği üzere, 2023 yılında, Cumhuriyet yem bitkileri ve baklagiller tohumlarının ihracatını neredeyse üç kat artırmıştır. Başkurdistan'dan yurt dışına 3,87 bin ton gönderimiş, bu da 2022 yılı rakamlarının 2,7 katıdır.