Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Batoka Hidroelektrik Santrali Projesinin Yeniden İhaleye Açılması

Bloomberg Haber Ajansı tarafından paylaşılan bir habere göre Zambiya ve Zimbabve'nin, daha önce General Electric Co. (GE) ve China Power Construction Corp.'a verdikleri Batoka Hidroelektrik Santralinin inşasına yönelik 5 milyar ABD doları tutarındaki projeyi yeniden ihaleye açacakları belirtilmiştir.

Söz konusu proje için oluşturulan Zambezi Nehri Otoritesi (ZRA)  İcra Kurulu Başkanı Munyaradzi Munodawafa potansiyel ilgililerden 2025 yılı Nisan ayına kadar teklif almayı beklediklerini ve ihale sürecini Eylül 2025 tarihine kadar tamamlamayı planladıkları belirtmiştir.

2.400 megavatlık Batoka Hidroelektrik Santrali projesinin çalışmalarının  2020'de başlaması planlanmış ancak proje, Kovid-19 salgınının başlaması ve anılan ülkelerdeki finansman problemleri nedeniyle yürütülememişti.

Öte yandan geçtiğimiz yıl Haziran ayında Enerji Bakanı Peter Kapala, Zambiya'nın Batoka Hidroelektrik Santrali'nin inşasına ilişkin sözleşmeyi, anlaşma yapılırken uygun satın alma yöntemlerinin takip edilmemesi nedeniyle iptal ettiğini paylaşmıştı.

 

Kaynak:

https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-03-25/zambia-zimbabwe-to-retender-5-billion-batoka-hydropower-plant

https://www.greenbuildingafrica.co.za/sovereign-defaults-by-both-zambia-and-zimbabwe-trigger-re-tender-of-2400mw-batoka-hydropower-project/

https://www.zambiamonitor.com/reports-say-zambia-zimbabwe-may-issue-fresh-tenders-for-5-billion-batoka-power-project/

https://www.lusakatimes.com/2023/06/15/zambia-cancels-5-billion-batoka-hydropower-plant-contract-seeks-new-tender/

https://www.zambezira.org/hydro-electric-schemes/batoka-hes-project