Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Katar Enerji 19 Yeni Geminin İşletilmesi için 4 TPC sözleşmesi imzaladı

Katar Enerji 4 uluslararası armatör ile uzun süreli zaman çartırı (TCP) sözleşmesi imzaladı. Sözleşme ile tarihi LNG filosu genişletme programının İkinci armatör ihalesi kapsamında 19 yeni, ultra modern konvansiyonel büyüklükte (her 174.000 metreküp kapasiteye sahip ) LNG gemisinin  işletilmesi amaçlanıyor. 

Anlaşmalar uyarınca Güney Koreli  Samsung Heavy Industries tarafından inşa edilecek olan altı gemi CMES LNG Carrier Investment Inc. tarafından, altı gemi Shandong Marine Energy (Singapur) Pte Ltd.tarafından ve üç gemi MISC Berhad tarafından işletilecek olup geriye kalan dört gemi ise Güney Koreli Hanwha Ocean (eski adıyla Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering) tarafından inşa edilecek ve  Kawasaki Kisen Kaisha Ltd. (K-Line) ve Hyundai Glovis Co. Ltd.'nin ortak girişimi tarafından işletilecektir.

İmza töreninde konuşma yapan Enerji İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı ve Katar Enerji CEO'su Saad Sherida Al Kaabi, işbu proje ile toplamda TCP imzalanan gemi sayısının 104'e çıktığını ve bu durmun sektör tarihinde şimdiye kadarki en büyük gemi inşa ve kiralama programı olduğunu ifade etmiştir. Konuşmasında devamla program konusu gemilerin Katar'daki Kuzey Sahası ve ABD'deki Golden Pass'taki genişletilmiş LNG üretim kapasitesini destekleyeceğini ve aynı zamanda uzun vadeli filo yenileme gereksinimlerini de karşılayacağını belirtmiştir.

104 gemiden 43'ü, QatarEnergy'nin bağlı kuruluşu olan "QatarEnergy Trading" tarafından kiralanmakta olup bu proje LNG endüstrisi tarihindeki herhangi bir kuruluşun en büyük tek adımlı gemi satın alma programıdır. ,

 

Kaynak: https://thepeninsulaqatar.com/article/31/03/2024/qatarenergy-signs-tcp-agreements-with-4-international-shipowners-to-operate-19-new-vessels