Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Tarım Sektöründe 250 Milyon Dolar Değerinde Üç Iklim Projesi Uygulanması Planlanıyor.

Kırgız Cumhuriyeti Doğal Kaynaklar, Çevre ve Teknik Gözetim Bakanlığı Bakan Yardımcısı Asel Raimkulova, 2 Nisan'da Bişkek'te düzenlenen Agroforum-2024 sırasında Kırgız tarım sektörü için iklim açısından optimize edilmiş uygulamalara ilişkin sunum gerçekleşti. Bu kapsamda bildirildiğine göre, toplam tahmini maliyeti 250 milyon dolara ulaşan toplam üç projenin uygulanması planlanıyor.

Projelerden biri, Kırgız Cumhuriyeti'nin Batken bölgesindeki düşük verimli arazilerde kuraklığa dayanıklı bir sulama sistemi getirmeyi amaçlıyor. Bütçesi yaklaşık 100 milyon dolar olan girişim, sürdürülebilirlik mekanizmalarından biri olarak bölgeye ceviz ve meyve ağaçları dikmeyi de planlıyor.

İkinci proje kapsamında, Kırgız Cumhuriyeti'ndeki meralarda yüksek verimli hayvanların yetiştirilmesiyle metan emisyonlarının azaltılması planlanıyor ve bunun uygulanması için de finansman 100 milyon dolar. Girişim kapsamında devlet, ülkedeki çiftçilere yüksek verimli damızlık hayvanlar sağlamayı amaçlıyor. Ayrıca verimsiz meralara ağaç dikilerek mera bozulması sorununun çözülmesi planlanıyor.

Son ve üçüncü proje ise organik üretim odaklı yeşil teknolojilerin tanıtılması ve Kırgız Cumhuriyeti'ndeki Organik Köy hareketinin genişletilmesini amaçlıyor. Yaklaşık 50 milyon dolarlık bir bütçeye sahip olan proje, kırsaldaki köy topluluklarının yeşil teknolojileri benimseme kapasitesini ve becerilerini artıracak. Böylece tarım, iklim açısından optimize edilmiş organik bir yaklaşıma geçerek iklim etkilerine karşı daha dirençli hale gelecektir.

Sayın Bakan Yardımcısının bu projeler için fonların hangi kaynaklardan temin edileceğini belirtmemiştir.  Bu projeler için finansman kuruluşlarından destek alınması veya devlet bütçesinden finansman sağlanacağı henüz bilinmiyor.

 

Kaynak: https://economist.kg/agriculture/2024/04/02/v-sielskoie-khoziaistvo-kr-khotiat-vniedrit-tri-klimatichieskikh-proiekta-na-summu-250-mln/

Firmalarımızın ilgili Kurumlar nezdinde bilgi edinme amaçlı girişimde bulunmalarında ve açıklanması muhtemel ilan ve ihale duyurularını takip etmelerinde fayda mülahaza edilmektedir.

 

Kırgız Cumhuriyeti Doğal Kaynaklar, Çevre ve Teknik Gözetim Bakanlığı 

https://mnr.gov.kg/en/npas