Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Uluslararası Kuala Linggi Limanı (Klip) Projesi Duyurusu

Uluslararası Kuala Linggi Limanı (KLIP) İcra Kurulu Başkanı ve ekibi ile 21 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilen bir görüşmede KLIP heyeti tarafından Melakka Boğazı’nda hayata geçirmeyi planladığı 620 hektarlık ‘ada liman projesi’ hakkında bilgi paylaşılmış ve projede Türk liman inşa ve işletme şirketlerinin yer alabilmesini teminen destek talep edilmiştir.

Toplantıda öne çıkan hususlar aşağıda özetlenmektedir:

  • Uzak Doğu’ya gerçekleşen uluslararası ticaretin 2/3’ü Melakka Boğazı’ndan geçmekte olup, KLIP 18 yıllık tecrübesiyle Melakka Boğazı’nda önemli bir aktördür.
  • KLIP, halihazırda Melakka Boğazı’nda liman inşa etme konusunda gerekli izin ve yetkilendirmeleri almıştır.
  • Projenin fizibilitesi için 90 milyon Ringit (yaklaşık19 milyon Dolar) harcanmış olup, proje bütün bileşenleriyle tamamlandığında toplam maliyetin 100 milyar ringit ( yaklaşık 22 milyar dolar) olacağı tahmin edilmektedir.
  • İlk etapta açılan arazi ıslahı ve zemin yükseltme işin ihalesine 12 uluslararası firma teklif vermiş olup, işi China Harbour adındaki bir Çin firması almıştır. Söz konusu iş, 1,39 milyar ringit (yaklaşık 300 milyon dolar) tutarındadır. İşin, 2024 yılının ikinci çeyreğinde başlaması ve 30-42 ay sürmesi beklenmektedir.
  • Limanlarının doğal yapılarının derin olması nedeniyle büyük gemileri de içerecek 20 binin üzerinde gemiye hizmet sunabileceklerdir.
  • Proje kapsamında, yakıt tankı çiftliği, tersane, kargo iskelesi ve gemi fabrikasyon tesisi olmak üzere 4 ana bileşenin yer alması planlanmaktadır. Bu bakımdan, Sn. Noormustafa Türk liman inşa ve işletme şirketleri için somut bir işbirliği önerisi sunmaktadır.
  • ‘Ada liman projesi’ ile temelde petrol ve doğalgaz taşımacılığına ev sahipliği yapacak endüstriyel liman inşa edilmesi planlanmaktadır.

Bu itibarla, yukarıda detayları verilen projeyle ilgilenen Türk liman inşa ve işletme firmalarımızın ihtiyaç duymaları halinde Müşavirliğimize ulaşabilmeleri mümkündür.