Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Başbakan, Sihanoukville Master Planını Tüm Kıyı Illerini Kapsayacak Şekilde Genişletti

Preah Sihanouk eyaletini Çok Amaçlı Model Özel Ekonomik Bölgeye dönüştürmeye yönelik master planın kapsamı, Başbakan Hun Manet'nin tavsiyesi üzerine dört kıyı eyaletinin tümü için bir ekonomik koridorun geliştirilmesini kapsayacak şekilde genişletildi.

Master planı, sanayi, insan kaynakları ve teknoloji, ulaşım, altyapı, ekoloji ve kamu hizmetleri gibi altı kalkınma ayağı aracılığıyla ekonomik ve sosyal kalkınmayı teşvik eden ulusal bir strateji olarak oluşturulmuştur.

Genel bir çerçeve çizmek gerekirse, master planın taslak raporu, küresel eğilimler, endüstriyel gelişme, işgücü piyasaları, özel ekonomik bölge geliştirme modelleri, toplu taşıma ve altyapı, turizm ve biyolojik çeşitlilik, geçim kaynakları ve refah, kentsel tasarım, arazi kullanımı yönetimi, yeşil kuşak yönetimi ve kurumsal çerçeveler ile kamu hizmeti dikkate alınarak her sektör için kalkınma planıyla iç içe geçen ulusal kalkınma ve stratejik planlara odaklanmaktadır.

Bu kalkınma planları, Kamboçya'nın ekonomisini canlandırmak için güçlü bir katalizör olarak öngörülmüştür ve Kamboçya'nın 2030 yılına kadar orta gelirli bir ülke ve 2050 yılına kadar da yüksek gelirli bir ülke olma hedefi gözönüne alınarak hazırlanmıştır. 

Master plan başlangıçta Sihanoukville'i "ikinci bir Shenzhen şehri" haline getirme hedefini taşıyordu. Shenzhen, küçük bir balıkçı köyünün bir üretim santrali ve yüksek teknoloji yenilikçisi haline gelmesine yardımcı olduğu için Çin HAlk Cumhuriyeti Özel Ekonomik Bölge (Specila Economic Zone -SEZ)'lerinin en başarılı örneğidir.

Master planın uygulanmasıyla Sihanoukville'nin nüfusunun mevcut 300.000'den 1 milyona çıkması beklenmektedir.  Çok amaçlı SEZ, Güneydoğu Asya'da akıllı teknolojiyle desteklenen büyük bir ekonomik bölgenin yanı sıra bölgesel ve küresel üretim zincirlerine hizmet veren gelişmiş bir sanayi bölgesi olmayı hedeflemektedir.