Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Çin, Avustralya’dan İthal Edilen Şarap Ürünlerine Yönelik Anti-Damping Vergisinin Kaldırıldığını Duyurdu

Avustralya ile Çin ticari ilişkilerinde süregelen gerginliğin farklı konularda yumuşama eğilimi gösterdiğine ve özellikle Çin tarafının belli noktalarda kısıtlamalara yönelik katı tutumunun “çözülme” emareleri taşıdığına ilişkin birtakım önemli gelişmeler 2023 yılından bu yana yaşanmaktadır. Nisan 2023’te Avustralya Hükümeti, Çin ile Avustralya arpası üzerindeki anlaşmazlığı çözmeye yönelik yol haritası çizecek bir mutabakata vardıklarını duyurmuş, Kasım 2023’te ise Avustralya Başbakanı Anthony Albanese Pekin'de Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile bir araya gelerek 7 yıl aradan sonra Çin'i ziyaret eden ilk Avustralya lideri olmuş ve ticaret, eğitim, turizm gibi pek çok konu başlığı ele alınmıştır.

Ticari ve diplomatik ilişkilerin ısındığına işaret eden bir adımla Çin, Avustralya şarabına uygulanan anti-damping ve anti-sübvansiyon tarifelerinin 29 Mart 2024 tarihinden itibaren kaldırıldığını duyurmuştur. Çin Ticaret Bakanlığı’nın Mart 2021'den bu yana uygulanan %218,4'e varan yüksek gümrük vergileri, Avustralya'nın Covid-19'un kökenlerine ilişkin soruşturma çağrısı üzerine iki ülke arasındaki ilişkilerin gerildiği bir dönemde belirlenen daha geniş ticari kısıtlamaların bir parçasıydı.

2015 yılında imzalanan serbest ticaret anlaşmasının ardından sıfır gümrük vergisi avantajına sahip olan Avustralya’nın şarap ürünleri, bu vergiler nedeniyle önemli rekabet dezavantajlarıyla karşı karşıya kalmıştı. Avustralya tarafının tarifelerin kaldırılmasını olumlu karşıladığı anlaşılırken zamanlamanın ülkenin şarap endüstrisi için kritik olduğunu vurgulanmıştır. Bu noktada, tarifelerin uygulanmasından önce Avustralya'nın Çin'e şarap ihracatının 2019 yılında 1.1 milyar Dolar değerinde olduğu anımsanabilecektir. Piyasadaki kayda değer üreticilerden Treasury Wine Estates firması da Çin’deki müşteri tabanıyla yeniden etkileşime geçmeyi bekledikleri ve kararı desteklediklerini belirten açıklamalarda bulunmuştur.