Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

İrlanda’da Şubat Ayı Dış Ticaret Rakamları Açıklandı

Merkezi İstatistik Ofisi'nin son rakamlarına göre İrlanda'nın ihracat ve ithalatının Şubat ayında düştüğü belirtilmiştir. İhracat değeri, geçen yılın aynı dönemine göre 700 milyon Avro'dan fazla düşüşle 15,9 milyar Avro’ya, ithalat değeri ise; 1,1 milyar Avro'dan fazla düşüşle 10 milyar Avro'ya gerilemiştir.

Merkezi İstatistik Ofisi rakamları, değerlerin yıllık bazda %4 düşmüş olmasına rağmen, Avrupa Birliği'nin İrlanda ihracatı için en büyük pazar olmayı sürdürdüğünü göstermiştir. İngiltere'ye ihracat da ay içinde %5 düşüş yaşanırken, en keskin düşüşün Asya ve Afrika'ya yapılan ihracatta gerçekleştiği belirtilmiştir.

Tıbbi ve eczacılık ürünleri ihracatı Şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre %15 artarak 6,451 milyar Avro'ya yükselmiş olup, toplam ihracatın %40'ını oluşturmuştur.

Organik kimyasalların ihracatının %38 düşüşle 2,269 milyar Avro'ya gerilediği, profesyonel, bilimsel ve kontrol aparatlarının ihracatının ise; %7 artışla 830 milyon Avro'ya yükseldiği görülmüştür.

Bununla birlikte; organik kimyasalların ithalatının %27 düşüşle 1,135 milyar Avro'ya, uçak dâhil diğer taşıma ekipmanları ithalatının ise %56 düşüşle 612 milyon Avro'ya gerilediği görülmüştür.

Mineral yakıtlar, akaryakıt ve ilgili ürünlerin ithalatı %20 düşüşle 757 milyon Avro'ya gerilemiş olup, büro makineleri ve otomatik veri işleme ekipmanlarının ithalatı ise %29 artışla 453 milyon Avro'ya yükselmiştir.