Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Jeolojik Araştırma Ile Jeofizik Ve Özel Sondaj Ekipmanları Satın Alımı Için 1 Milyar Kırgız Somu Tahsis Edilecek

Cumhurbaşkanlığı İdaresi Basın Servisi'nin bildirdiğine göre, Cumhurbaşkanı Sayın Sadır Caparov tarafından Jeologların 7 Nisan'daki mesleki bayramlarını kutlama vesilesiyle yapılan açıklamada Bağımsız Kırgızistan tarihinde ilk kez, ulusal jeoloji endüstrisinin gelişimi için 1 milyar Kırgız somu  (yaklaşık 11,2 milyon dolar) tahsis edildi. Bu fonlar ülkenin mineral kaynak tabanını yenilemek ve genişletmek için kullanılacak.  

Devlet Başkanına göre bu fonlar özellikle jeolojik araştırmalar, jeofizik ve özel sondaj ekipmanlarının alımı, madenlerin aranması, keşfi ve değerlendirilmesi, uzmanların eğitimi ve yeni yatakların keşfi için kullanılacak.

Sayın Caparov kutlama mesajında, istikrarlı bir politika ve doğal kaynakların etkin kullanımının sağlanmasının devlet politikasının öncelikli yönü olduğunu belirtti. "Madencilik sektöründe reform yapılmasına ilişkin konular hakkında" kabul edilen kararname temelinde reformlar ve önemli tedbirler alındığını hatırlattı. Özellikle, maden kaynaklarının ülke çıkarları doğrultusunda kullanımını kontrol etmek için, devlet açısından önem taşıyan büyük yataklar % 100 devlet hissesine sahip işletmelere devredildi. Sonuç olarak, Kırgızaltyn, Kırgızkomur ve Kırgızgeologiya'ya ilgili ruhsatlar verilmiştir.

 

Kaynak: https://economist.kg/ekonomika/2024/04/08/kyrghyzghieologhii-vydieliat-1-mlrd-somov-dlia-otkrytiia-novykh-miestorozhdienii/

 

KIRGIZ CUMHURİYETİ DOĞAL KAYNAKLAR,EKOLOJİ VE TEKNİK GÖZETİM BAKANLIĞI

https://mnr.gov.kg/ru/page/rukovodstvo