Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Bakanlar Kurulu'nun Yenilenebilir Enerji Kaynakları Alanında Değişiklikler Getiren Mevzuat Düzenlemesi

Kırgız Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, yenilenebilir enerji kaynakları (YEK) alanında bazı kararlarda değişikliğe gitti. İlgili Karar Kırgız Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Başkanı Sayın Akılbek Caparov tarafından imzalandı.

Karar yenilenebilir enerji tesislerinin geliştirilmesi, tanıtılması ve inşasının yanı sıra yeni üretim kapasitelerinin devreye alınması için tasarlanmıştır.

Özellikle, yenilenebilir enerji kaynakları kullanan enerji tesislerinin inşası için devlet arazisi kullanıcıları tarafından kullanılan arazilerin kira sözleşmesi şartlarına göre verilme süresi 5 yıldan 25 yıla çıkarılmıştır.

Yatırımcıların arsa kiralamasının çeşitli aşamalarında aktif olmaması durumunda, aşağıdaki durumlarda arsaların iadesi için koşullar belirlenir:

 

- YEK üstlenicilerinin arsayı aldıktan sonraki 3 ay içinde proje belgelerinin olmaması;

- YEK üstlenicileri arsayı aldıktan sonra 6 ay içinde projenin uygulanması için bir ön fizibilite çalışmasına (fizibilite çalışması) ve onaylanmış bir finansman kaynağına sahip değildir;

- YEK üstlenicilerinin arsayı aldıktan sonra 1 yıl içinde inşaat işlerini gerçekleştirememesi.

 

Bakanlar Kurulu'nun 1/4/2024 tarihli ve 148 sayılı Kararı'na aşağıdaki bağlantıdan ulaşılabilir:

https://www.gov.kg/ru/npa/s/4541

 

 

Kaynak: https://www.gov.kg/ru/post/s/24098-ministrler-kabineti-energiyanyn-kaira-zaraluucu-bulaktary-tarmagynda-toktom-kabyl-aldy