Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Asya Kalkınma Bankası Kırgız ekonomisinde %5 büyüme öngörüyor

Asya Kalkınma Görünümü-2024 raporunun sunumu sırasında Asya Kalkınma Bankası (ADB) analistleri tarafından bildirildiğine göre,  ADB, Kırgız ekonomisinin 2024 ve 2025 yıllarında inşaat ve hizmet sektörlerinde yavaşlama ile birlikte ılımlı bir büyüme göstermesini bekliyor. 

Bu nedenle uzmanlar Kırgızistan'ın GSYİH büyümesinin 2024 yılında %5'e, 2025 yılında ise %4,5'e gerileyeceğini tahmin etmektedir. Ana büyüme faktörleri, enflasyonda öngörülen yavaşlama ve önemli işçi dövizleri nedeniyle nüfusun daha yüksek gelirleri ile kolaylaştırılacak olan yatırım ve özel tüketim olmaya devam edecektir.

Yapılan açıklamada, "Ticaretteki büyüme de dahil olmak üzere büyümeye katkıda bulunan dış faktörlerin bu yıl ve önümüzdeki yıl zayıflaması bekleniyor. Bu nedenle inşaat ve hizmet sektörlerindeki büyümenin uzun vadeli ortalamasına gerileyeceğini tahmin ediyoruz. ADB, büyüme beklentilerini iyileştirebilecek ve ekonomik kalkınmaya katkıda bulunabilecek yapısal reformları ve yatırımları desteklemeye kararlıdır." hususları belirtildi.

 

Kaynak: https://economist.kg/ekonomika/2024/04/11/vvp-kyrghyzstana-vyrastiet-na-5-v-tiekushchiem-ghodu-proghnoz-abr/