Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

IMF Panama'nın Büyüme Tahminini %2.5 Olarak Açıkladı

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından Latin Amerika ve Karayipler (LAC) bölgesindeki on bir ülke için ekonomik büyüme tahminleri açıklanmıştır. Bu kapsamda, 2024 yılı için bölgedeki büyüme potansiyeli en düşük olan ülkeler sırasıyla  Ekvador 0.1%, Aruba ve Kolombiya 1.1%, Bolivya 1.6%, Jamaika 1.8%, Şili 2%, Meksika 2.4%, Trinidad ve Tobago ile Saint Lucia 2.4%, Panama ve Peru 2.5% olarak sıralanmıştır.

Bölgede görece daha iyi büyüme beklentisine sahip ülkeler ise Guyana %33.9, Antigua ve Barbuda %6.1, Dominik Cumhuriyeti %5.4, Saint Vincent ve Grenadinler %5.3, Saint Kitts ve Nevis %4.7 olarak sıralanmıştır.

IMF, genel olarak LAC ekonomisinin dünyanın diğer bölgelerinden daha az büyümesinin beklendiğini belirtmiş, dünya ekonomisinin ise 2024 ve 2025 yıllarında %3.2 büyüme gerçekleştirmesinin beklendiğini açıklamıştır.

Panama özelinde Cobre Panama madeninin beklenmeyen bir gelişme ile kapatılarak ülkede madencilik faaliyetlerine ilişkin moratoryum ilan edilmesi sonucunda ülkenin GSYİH büyümesinin yavaşlayacağı,  GSYİH'a doğrudan ve dolaylı olarak %5 katkı sağlayan bir maden şirketinin kapanmasının ülke ekonomisine yansımasının olumsuz yönde olacağına değinilmiştir.

Ülkeye ziyaret gerçekleştiren IMF teknik ekibine göre, kısa vadeli ekonomik görünüm "yüksek derecede belirsiz" olup, uluslararası derecelendirme kuruluşları tarafından ülkenin yatırım yapılabilir notunun düşürülmesiyle yatırım miktarının düşmesi, kuraklık sebebiyle kanaldan geçen gemi sayısının ve gelirlerin azalması gibi sebeplerle büyümenin düşük olarak gerçekleşmesinin beklendiği ifade edilmiştir.

Geçen hafta, Dünya Bankası da Panama ekonomisinin 2024 yılında %2.5 büyümesinin beklendiği, sebepler arasında ise yatırım derecelendirme notunun düşürülmesi, El Niño fenomeni, Kanal su krizi, göç, hükümet değişikliği belirsizliğinin yer aldığı vurgulanmıştır.