Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Kamboçya: Gayrimenkul Geliştirme İşine Ilişkin Prakas 089, Yeni Prakas No. 047 Ile Değiştirildi

Gayrimenkul Geliştirme İşinin Yönetimine ilişkin 2 Mart 2023 tarih ve 50 Sayılı Alt Kararnamenin uygulanması için, Banka Dışı Finansal Hizmetler Otoritesi ("FSA") 26 Eylül 2023 tarihinde Prakas No. 047'yi yayınladı. Bu Prakas, gayrimenkul geliştirme iş lisansları/izinleri vermek için kuralları ve prosedürleri içermektedir ve Gayrimenkul Geliştirme İş Yönetimi Hakkında 20 Ocak 2020 tarih ve 089 sayılı Prakas'ın yerine geçmektedir.

Prakas No. 047, gayrimenkul geliştirme işlerinin etkin yönetimini geliştirmeyi amaçlamaktadır ve farklı türdeki gayrimenkul geliştirme faaliyetleri için iki tür lisans veya izin sunmaktadır:

  1. Konut geliştirme veya ortak mülkiyetli bina geliştirme işletme lisansları/izinleri; Ve
  2. Arazi parseli geliştirme işletme lisansları/izinleri.

Konut geliştirme veya ortak mülkiyetli bina geliştirme için, 3 ila 30 ev, villa veya ünite arasındaki projeler, ilgili Başkent İl Ekonomi ve Maliye Dairesi'nden (“DEF”) önceden izin alınmasını gerektirir. Büyüklüğü 30 konut, villa veya üniteyi aşan bir geliştirme projesinin, Ekonomi ve Maliye Bakanlığı'nın yerini alan mevcut yetkili makam olan FSA'nın Emlak İşleri ve Rehinci Düzenleyici Kurumu'ndan ("RPR") ön lisans alması gerekir.

Toplam alanı 10.000 m2'nin altında olan arsa geliştirme projelerinin DEF'ten ön izin alması gerekirken, 10.000 m2'yi aşan projelerin ise RPR'den ön lisans alması gerekiyor.

RPR/DEF, gerekli tüm belgelerin alındığı tarihten itibaren 30 iş günü içinde lisans/izin başvurusunu verme veya reddetme hakkına sahiptir. RPR/DEF ayrıca beklemedeki bir işletme için lisans veya izin geçerliliğini askıya alma ve kapanan bir işletme için lisans veya izni iptal etme hakkına da sahiptir.

Ayrıca Prakas No. 047'de geliştirici lisansı/izni olmadan veya geçerli bir lisans/izin olmadan bir projenin işletilmesi gibi bazı durumlarda ciddi para cezaları öngörülüyor. Para cezaları minimum 500.000 KHR (yaklaşık 125 ABD Doları) ile maksimum 500.000.000 KHR (yaklaşık 125.000 ABD Doları) arasında değişmektedir.

047 No'lu Prakas'ın veriliş tarihinden önce verilen mevcut lisans/izinler, son kullanma tarihine kadar geçerliliğini koruyacaktır.