Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Finlandiya Maliye Bakanlığı Büyüme Beklentisini Açıkladı

Finlandiya Maliye Bakanlığı tarafından 25 Nisan 2024 tarihinde yayımlanan bahar dönemi ekonomik tahminlere ilişkin çalışmada; Finlandiya ekonomisinin gelişiminin, 2022 yılından itibaren zayıf olduğu belirtilerek, zayıf gelişmenin ardındaki ana nedenler hizmet ihracatındaki azalma ve inşaat sektöründe yaşanan düşüş olarak ifade edilmektedir.

Finlandiya ekonomisinin, 2023 yılının ikinci yarısında üretimin keskin bir şekilde düşmesi nedeniyle, 2023 yılında %1,0 daraldığı belirtilmekte olup, ekonominin bu yıl büyümeye yönelmesinin beklendiği ancak, yılın tamamında GSYİH'nin bir önceki yıla göre artmasının beklenmediği ifade edilmektedir.

Yavaşlayan enflasyon, düşen faiz oranları ve yüksek gelir nedeniyle satın alma gücü arttıkça özel tüketimin büyümeye yönelmesinin beklendiği belirtilen söz konusu çalışmada; inşaat sektöründe yaşanan sert düşüşün ardından toparlanması ve enerji dönüşümü ve güvenlikle ilgili yatırımların artmasıyla birlikte yatırımlarda da artış görülmesinin beklendiği ifade edilmekte olup, büyüme oranının 2025 yılında %1,6, 2026 yılında ise %1,5 olarak gerçekleşeceğinin tahmin edildiği ifade edilmektedir.

2023 yılında yavaşlayan enflasyonun, bu yıl ortalama %1,9, 2025 yılında %1,3, 2026 yılında ise %1,4 olarak gerçekleşmesinin beklendiği belirtilmektedir.

Konut inşaatlarındaki düşüşün bu yıl da devam etmesinin beklendiği belirtilen çalışmada; düşen faiz oranları, gelirlerdeki olumlu gelişme ve konutlara yönelik bastırılmış talebin, bu yıl konut piyasasını canlandırmasının ve bu durumun da 2025 yılında konut inşaatlarının toparlanmasına yansımasının beklendiği de ifade edilmektedir. Düşen faiz oranlarına ve zayıf ekonomik görünüme rağmen makine ve teçhizat yatırımlarının şaşırtıcı bir şekilde artmaya devam ettiği belirtilerek, enerji dönüşümü, sürekli ilerleyen dijitalleşme ve yapay zeka kullanımı nedeniyle şirketlerin yatırım baskısıyla karşı karşıya kaldıkları da belirtilmektedir.

Yatırım fırsatlarını engelleyen kamu sektörü açığına rağmen, önümüzdeki birkaç yılda kamu yatırımlarının artmasının beklendiği belirtilmekte ve merkezi hükümet yatırımlarının, güvenlikle ilgili yatırımlar, Ar-Ge yatırımlarının büyümesi ve AB yatırım fonları ile artırılacağı da ifade edilmektedir. Yerel yönetimde ise yatırımın, nüfus göçü ve bina stoğunun birikmiş onarım işleri yoluyla sürdürüleceği bildirilmektedir.

 

Kaynak: Finlandiya Maliye Bakanlığı https://vm.fi/en/-/economy-to-recover-from-recession-but-public-finances-to-remain-in-deficit